Linkovi

Uhapšena još dvojica bivših vojnika HV-a osumnjičena za ratni zločin (6/9/01) - 2001-09-06


U istrazi ratnih zločina nad srpskim civilima na šibenskom području policija je u srijedu uhapsila još dvije osobe. U Bibinju kod Zadra uhapšena su dvojica bivsih ročnika 113. brigade HV osumnjičena da su u kolovozu'95, nakon vojne akcije Oluja pocinili ratni zločin.

Prema izvorima bliskim MUP-u osumnjičeni su nakon hapšenja prebačeni u Šibenik gdje ih je sinoć ispitao istražni sudac Županijskog suda. Prema službeno nepotvrđenoj informaciji jedan je pušten, a protiv drugog će biti podignuta kaznena prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. S istom kaznenom prijavom u šibenski su istražni zatvor jučer privedena četvorica njihovih suboraca iz 113. brigade, umirovljeni natporučnik Božo Bacelić iz Šibenika koji je u Oluji zapovjedao vodom izviđacke satnije i trojica bivših ročnika iz Lišana Oštrovačkih, Trilja i Makarske.

Njih se u kaznenoj prijavi tereti za ubojstvo troje civila i jednog ratnog zarobljenika, ali policija sumnja da nisu ubili samo stariji bračni par u Prukljanu, civila u Pavićima kod Bribirskih Mostina i ratnog zarobljenika kod Djevrsaka. Načelnik šibenske policije Goran Pauk kazao je novinarima da se uhapsena četvorka i još neki pripadnici njihove bivše postrojbe sumnjiče da su nakon Oluje u selima skradinskog zaleđ počinili i druga kaznena djela ratnog zločina ubijajući zatečene srpske civile.

Dvojica jucer uhapšenih Bibinjaca, Nediljko Lisica i Mate Sindija u kolovozu '95 bili su ročnici 113. šibenske brigade, ali nije potvrđeno da li su bili u izviđačkoj satniji. Njihov identitet novinarima su na sinoćnjem prosvjedu otkrili mještani Bibinja.

XS
SM
MD
LG