Linkovi

Konačno nevidljivi dopredsjednik! (6/9/01) - 2001-09-06


Christian Science Monitor donosi članak pod naslovom – U posljednje vrijeme Dick Cheney je samo dopredsjednik. Ovih dana gospodin Cheney je vidljiv kao i stealth bombarder. Niti se vidi niti se čuje. Ponekad progovori na nekom prijemu i to je sve. On je i naravno dalje blizak predsjedniku Bushu, nazoči i dalje svim sastancima, ali uglavnom ima ulogu tradicionalnog dopredsjednika države – napominje Christian Science Monitor.

Zašto se situacija promijenila? Zato što je energetski plan gospodina Cheneya naišao na kontroverzne reakcije, zato što je već tri puta nakon inauguracije imao zahvate na srcu i zato što predsjednik sve više vjeruje ostalim suradnicima, pa i samom sebi. No, zvijezda Dicka Cheneya još će dugo sjati – napominje bostonski dnevnik.

Christian Science Monitor piše i o tome da je prvi put u 15 godina zabilježen pad u prodaji osobnih računala. Amerikanci su se izgleda umorili kupovati kompjutore svake dvije godine, često zaboravljajući zašto to uopće rade. Mnogi su shvatili da im uopće nisu potreni skupi i moderni kompjutori i da ih u potpunosti zadovoljava onaj od prije dvije godine. Hewlett-Packard i Compaq nisu izdržali i ujedinjuju se. U posljednjem kvartalu te su dvije kompanije imale gubitak od 305 milijuna dolara.

66 posto kućanstava u Sjedinjenim Državama ima barem jedno računalo, a u Zapadnoj Europi i Japanu procjena je da polovica kućanstava ima kompjuter. Sada se na kompjuter gleda kao na hladnjak ili televizor, a priznajte – ne mjenjate baš frižider i televizor svake dvije godine - ističe autor članka u bostonskom dnevniku.

New York Times piše o zapadnoeuropskoj valuti euru, odnosno o zabrinutosti mnogih stanovnika Europske Unije da će izgubiti veliki dio novca u domicilnim valutama. Zato sada oni koji su skrivali novac po kući nose gotovinu u automobilu do susjedne države i mjenjaju svoju valutu za dolar. Euro će postati platežno sredstvo od 1. siječnja, a od 1. ožujka sve će zapadnoeuropske valute postati bezvrijedan papir ukoliko nisu zamijenjene za euro.

Medjutim, sve banke u tom dijelu Europe moraju prijaviti svaku transakciju veću od 15 tisuća njemačkih maraka. Od kraja prošle godine Njemačka središnja banka je prijavila protok gotovog novca u visini od 12 i pol milijardi maraka. Zato nije nikakvo čudo da na, recimo, prijelazu iz Njemačke u Švicarsku carinici pretražuju automobile u potrazi za većim količinama novca. “Razumijem zašto se to radi – rekao je jedan od sugovornika New York Timesa – ali posljednji put to mi se dogodilo kada sam pokušao ući u Istočnu Njemačku!”

XS
SM
MD
LG