Linkovi

Useljavanje u SAD, glavna tema razgovora Bush - Fox (5/9/01) - 2001-09-05


Predsjednik Bush je domaćin u Bijeloj kući meksičkom predsjedniku Vicente Foxu. Radi se o predsjedničkom posjetu kojim se želi staviti naglasak na bliske odnose Sjedinjenih Država i Meksika. Središnje teme razgovora, koji su započeli nakon svečanog dočeka na travnjaku Bijele kuće su problematika useljavanja, granična kontrola, te druga pitanja.

Predsjednik Fox je dočekan uz najviše vojne počasti. Ovo je prvi posjet nekog stranog predsjednika Washingtonu u mandatu gospodina Busha, čime se ukazuje na značaj koji Bijela kuća polaže na odnose s Meksikom. Pozdravljajući gosta, predsjednik Bush je rekao: "Polazište dobro utemeljene vanjske politike je izgradnja stabilnog i naprednog susjedstva s dobrim odnosima medju zemljama."

Bush: Zajednički odgovor suvremenim izazovima

Predsjednik Bush je za meksičkog predsjednika rekao da je patriot, dodavši da Sjedinjene države ponosno stoje uz njega kao susjed i kao prijatelj. "Jasno nam je da naše dvije zemlje moraju suradjivati u duhu poštivanja i zajedničkih ciljeva kako bi odgovorili izazovima koji utječu na živote naših gradjana - uključujući pitanje migracije, okoliša, krijumčarenja droga, borbe protiv kriminala, korupcije te poboljšanja obrazovanja."

Fox: Priznati doprinos meksičkih useljenika

Pitanje useljeničke politike na vrhu je dnevnog reda ovog summita. Početkom ove godine, dvojica čelnika su naznačili da bi željeli u Washingtonu potpisati neku vrstu sporazuma o ovom pitanju. U svom govoru povodom svečanog dočeka u Bijeloj kući, meksički predsjednik Fox izrazio je nadu da će do kraja godine uspjeti pronaći rješenje za problematiku useljavanja.

On je dodao da je došlo vrijeme da se "meksičkim useljenicima dade odgovarajuće mjesto i u meksičkoj i u američkoj povijesti. Oni moraju biti priznati", rekao je meksički predsjedni, "kao vrijedni radnici i ljudska bića."

Bilateralni problemi - krijumčarenje droge i provedba sporazuma NAFTA

Medjutim, američki Kongres nije pretjerano raspoložen za promjenu zakona koji bi omogućio legalizaciju statusa ilegalnih useljenika iz Meksika. Kongres se takodjer bavi pitanjem iz okvira Sporazuma NAFTA, koji se odnosi na slobodnu trgovinu na sjeverno-američkom kontinentu. Pitanje je da li dopustiti meksičkim šleperima dolazak na američke prometnice.

Dio zakonodavaca poziva Bijelu kuću i Senat da pomno razmotri zakon kojim se traži od američkog predsjednika da za svaku konkretnu državu izda službenu potvrdu o suradnji s Washingtonom u borbi protiv droga. Ova procedura, koja se provodi jednom godišnje, dovela je do zategnutosti u odnosima Sjedinjenih država i Meksika.

Govoreći tijekom svečanog dočeka upriličenog u njegovu čast, meksički predsjednik Vicente Fox obvezao se na jačanje suradnje u borbi protiv droga i organiziranog kriminala. Predsjednik Fox imati će sutra priliku osobno iznijeti svoje argumente o ovom pitanju pred američkim zakonodavcima kada bude govorio na sjednici oba doma Kongresa. Zajedničko priopćenje bit će objavljeno nakon što se meksički predsjednik ponovno vrati u Bijelu kuću kako bi s predsjednikom Bushom otputovao u kraći posjet saveznoj državi Ohio.

XS
SM
MD
LG