Linkovi

NATO ne namjerava produžavati misiju u Makedoniji (5/9/01) - 2001-09-05


NATO savez ne namjerava produžavati svoju sadašnju makedonsku misiju niti planira bilo kakav novi angažman u Makeodniji, potvrđeno je u srijedu u glavnom sjedištu saveza u Bruxellesu. Kako bi podržala mirovne napore Europska Unija obećala je dodatna sredstva.

NATO savez odlučio je prekinuti sve brojnije, intenzivnije spekulacije o mogućem produženju misije u Makeodniji. Prema priopćenju glasnogovornika saveza, Yvesa Brodeura NATO savez niti ne razmatra opciju nove misije oružanih snaga jednako kao što se ne bavi niti produženjem striktno ograničenog roka sadašnje misije. “Smatramo da je sve što činimo dovoljno, te će u trenutku zaključenja naše misije Makedonija ući u fazu konsolidacije a ne, kako neki tvrde, u razdoblje vakuuma”, naglasio je glasnogovornik.

Stav je Atlantskog saveza dakle da daljnji razvoj događaja ovisi isključivo o makedonskoj vladi i o građanima ove zemlje, na njima je odluka kojim putem žele poći a NATO će, skupa s međunarodnom zajednicom, podržati njihova nastojanja da što prije stignu do stabilnosti i mira - službeni je stav kojim je Atlanstki savez jasno obznanio svoje viđenje situacije.

U kontekstu makedonskog “vakuuma” utjecajni je Finacial Times upravo objavio pismo UN-ovog izaslanika za Balkan Carla Bildta. Bildt se zalaže za slanje brojnih međunarodnih snaga kako bi se održala krhka ravnoteža i spriječili daljnji sukobi u Makedoniji.

Objavljujući da će s visokim izaslanikom za vanjsku politiku Europke Unije Javierom Solanom 6. i 7. rujna posjetiti Skopje, povjerenik za vanjske poslove europske Komisije Chris Patten naglasio je spremost Unije da makedonske mirovne pomake, finalizirane ugrađivanjem Okvirnim sporazumom predviđenih amandmana u makedonski Ustav, honorira dodatnom financijskom pomoći.

Financijska pomoć međunarodne zajednice koordinirati će se na posebnom sastanku donatora koga će, po uhodanom obrascu, zajedno organizirati Komisija i Svjetska banka. Uz sredstva predviđenih programom EU za zemlje Jugoistočne Europe CARDS – 42,5 milijuna eura – Makeodniji se u slučaju usvajanja promjena nužnih za skladniji suživot dvaju nacionalnih zajednica prosljeđuje dodatnih 30 milijuna eura, namijenjenih obnovi lokalne infrastrukture i podršku mjerama za uspostavu povjerenja.

XS
SM
MD
LG