Linkovi

Šibenska policija uhapsila četiri bivša pripadnika HV-a (5/8/01) - 2001-09-05


U utorak navečer, u akciji koju opisuje diskretnom, šibenska je policija uhapsila četiri osobe osumnjičene da su u kolovozu 1995, neposredno nakon vojne akcije Oluja počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Četvorica bivših pripadnika izviđačke satnije 113. brigade HV iz Šibenika, Lišana Ostrovačkih, Trilja i Makarske nisu pružala otpor policiji. Noćas su privedeni u istražni zatvor žibenskog županijskog suda uz kaznene prijave za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Šibenska policija nastavlja kriminalističku istragu jer četvorku sumnjiči da su s jos nekim osobama iz svoje postrojbe ubijali srpske civile u selima šibenskog zaleđa.

Načelnik šibenske policijske uprave Goran Pauk novinarima je kazao da se četvorica, čiji identitet nije otkrio, sumnjiče za ubojstvo troje srpskih civila, starijeg bračnog para u selu Prukljan 11. kolovoza 1995, te 5. kolovoza 42-godišnjeg muškaraca u zaseoku Pavić kod Bribirskih Moština. Sumnjiči ih se i za ubojstvo ratnog zarobljenika kod Đevrsaka 10. kolovoza.

U vrijeme kad su počinjeni zločini osumnjičeni su bili pripadnici voda izviđačke satnije 113. šibenske brigade, trojica su bili ročni vojnici, a samo jedan časnik HV. Prema iskazima svjedoka 11. kolovoza oko 14 sati upali su u selo Prukljan, počeli pucati i paliti kuće. Ubili su bračni par 74-godišnju Milicu i njegog dvije godine starijeg supruga Nikolu Damjanića, a njihova tijela zapalili.

Iako je policija odmah nakon ubojstva napravila očevid ubojice staraca, ciji su unuci bili u HV, ostali su nepoznati. Bračni par Damjanić i civil iz zaseoka Pavići sahranjeni su, dok nisu pronađeni posmrtni ostaci strijeljanog pripadnika srpske paravojske, ali, rečeno je, poznato je mjesto njegova ukopa. Uhapšena četvorka sumnjiči se za ubojstva više srpskih civila na šibenskom području nakon Oluje.

"Kako je tijekom proteklog perioda intezivnih kriminalističkih obrada proizišla sumnja da su ovo četvero osumnjičenih i prijavljenih kao i druge osobe iste postrojbe počinili druga kaznena djela ratnog zločina, usmrćivanje zatečenih civilnih osoba po selima skradinskog zaledja kriminalistička se obrada nastavlja", rekao je Goran Pauk.

Prema podacima Hrvatskog helšinskog odbora za vrijeme i neposredno akcije Oluja, ubijeno je oko 400 srpskih civila.

Prema službeno nepotvrđenim informacijama jedan je od uhapsenih Božo Bačelić iz Šibenika, bivsi natporučnik i vođa voda izviđačke satnije 113. brigade. Bačelić je umirovljeni vojni invalid i vlasnik nekoliko mjenjačnica u Šibeniku. Ovaj bivsi predsjednik HDZ-a u mjestu Sparadići u posljednjih je godinu dana aktivno sudjelovao u prosvjedima protiv vlasti.

XS
SM
MD
LG