Linkovi

Otkriće stručnjaka Motorole (5/9/01) - 2001-09-05


Kompanija Motorola ostvarila je prijelomno otkriće u proizvodnji poluvodiča koje omogućuje da materijali visokih performansi, poput galijevog arsenida, budu ugrađeni povrh standardnog silicija, što je desetljećima bio san za dizajnere mikročipova. Prema navodima stručnjaka Motorole, ova će kompanija brzo i naširoko licencirati svoju tehnologiju drugim proizvođačima.

Nova tehnologija, koja koristi postojeću proizvodnu opremu, omogućit će mnogo jeftiniju proizvodnju specijalnih čipova, poput pojačala u celularnim telefonima, i to već za nekoliko mjeseci. Osim u celularnim telefonima, novi čipovi, koji će ujedinjavati robustnost i jeftinoću silicija s visokim performansama novih poluvodiča, naći svoju primjenu i u integriranim krugovima komunikacijske opreme. Takvi će integrirani krugovi znatno pojeftiniti cijenu povezivanja superbrzih optičkih mreža u individualna kućanstva.

Stručnjaci smatraju da bi nova tehnologija mogla dati podstrek razvoju jeftinih bežičnih uređaja, poput radarskih sustava za automobile ili rasvjetnih sustava temeljenih na poluvodičima. Inače, dodajmo da je pronalazak nove tehnologije sparivanja poluvodiča na silicijske čipove nastao kao rezultat greške pri pokusima stvaranja ultratankih tranzistora.

XS
SM
MD
LG