Linkovi

Predsjednikovi savjetnici utjecajniji nego ministri (5/9/01) - 2001-09-05


Na naslovnici Washington Posta, nalazi se članak pod naslovom: Kabinet predsjednika Busha - na stražnjem sjedištu. Predsjednik Bush vrlo se rijetko konzultira s članovima svog kabineta - odlučujuću riječ u kreiranju politike imaju njegovi savjetnici, dakle ono što se podrazumijeva pod terminom "Bijela kuća".

Recimo, Christine Todd Whitman, ranije guvernerica savezne države New Jersey, a sada ministrica za zaštitu okoliša, priznala je da s predsjednikom uglavnom razgovara o psu, terijeru Barneyu, kojeg mu je poklonila. Ministar stanovanja i urbanog planiranja Mel Martinez, upitan je li ikada o nečemu govorio na sastancima kabineta, odgovorio je: "Dva puta! Na jednom sastanku me predsjednik zamolio da povedem molitvu, pa sam to i učinio."

To, doduše, nije ništa novo. Kako piše Washington Post, već 50 godina, moć se postupno premješta s vlade na sve brojnije osoblje Bijele kuće.

Dnevnik New York Times na svojoj se naslovnici bavi viješću koja je prilično protresla Wall Street - spajanje kompjuterskih divova Hewlett-Packarda i Compaqa. Njujorška je burza, piše New York Times, ovo spajanje dočekala vrlo hladno, gledajući ga prvenstveno kao priznanje slabosti obiju kompanija. "Dva gubitnika ne čine dobitnika," citira njujorški list riječi jednog utjecajnog burzovnog analitičara. U ponedjeljak navečer, kada je najavio kupnju Compaqa, Hewlett-Packard je izgledao kao div na putu da postane još veći div, piše Times. No, sinoć, nakon prezrivih reakcija ulagača i pada cijena dionica obje kompanije, Hewlett Pacard više je nalikovao potencijalnoj žrtvi, nego pobjedniku.

XS
SM
MD
LG