Linkovi

U SAD-u manje uposlenika koji rade u noćnim smjenama (5/9/01) - 2001-09-04


Za mnoge Amerikance, ekonomija koja je u pogonu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, postala je neodvojivi dio života. Mnogi više ne mogu ni zamisliti da ne bi mogli iza ponoći zvati tehničku pomoć za blokirani kompjuter, ili, da ne bi u praskozorje mogli otići u trgovinu po namirnice.

No, onih koji zaista i rade u te crne, noćne sate, mnogo je manje. Uposlenici koji rade u smjenama između 9 sati navečer i 8 sati ujutro, čine samo 3 i pol posto uposlenika s punim radnim vremenom. Barem je tako bilo 1997, otkada datiraju podaci Ureda za radnu statistiku.

Redovi noćobdija, međutim, rastu danomice. Prema stručnjacima kompanije Circadian Technologies, konzultatske tvrtke o pitanjima produktivnosti i sigurnosti 24-satnog radnog vremena, prošle je godine 23 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama radilo izvan tradicionalnog radnog vremena od 9 do 5. Desetljeće ranije, u takvim je smjenama radilo samo 19 milijuna ljudi.

Rad u noćnim smjenama je još uvijek u najvećoj mjeri vezan za javne službe – policajci, vatrogasci, bolničko osoblje. 24-satni pogon uobičajen je i u nekim proizvodnim granama, - poput rudarstva i kemijske industrije -, gdje je jeftinije raditi non-stop, nego zaustavljati strojeve na kraju dana i ponovno ih pokretati slijedeće jutro.

Prema podacima Ureda za radnu statistiku, muškarci češće rade noćne smjene od žena. Neoženjeni, odnosno neudate uposlenice, isto tako češće odlaze na posao u večernjim satima, nego njihovi kolege koji su u braku. Premda mnogi noćni djelatnici vole fleksibilnost svojeg radnog vremena, promjena normalnog biološkog ritma, prema znanstvenicima, rezultira zdravstvenim problemima, ogromnim opterećenjem organizma i priličnim stresom.

Konzultanti tvrtke Circadia Technologies svoje klijente upozoravaju da moraju različitim mjerama osigurati da im noćni djelatnici ne pate od stresa svog radnog vremena. Među takvim mjerama je jarko osvjetljenje radnog mjesta, te reguliranje klimatizacije na ugodnih sedamnaestak stupnjeva.

Jedna od najuspješnijih metoda za ublažavanje noćnog stresa je omogućavanje drijemanja u slučaju potrebe – odvojena, zatamnjena soba dovoljna je da se uposlenici mogu u dvadesetak, tridesetak minuta potpuno oporaviti i osvježiti za nastavak rada.

XS
SM
MD
LG