Linkovi

Janet Reno se kandidirala za guvernericu Floride (5/9/01) - 2001-09-04


Bivša američka ministrica pravosuđa Janet Reno uključila se u izbornu utrku za mjesto guvernera savezne države Floride. Iako je gospođa Reno popularna među demokratima, mogla bi imati velikih poteškoća da na guvernerskom položaju smjeni predsjednikovog brata, republikanskog guverenera Jeba Busha.

Gospođa Reno poduzela je i službene korake prema kandidaturi ispunjavajući potrebne administrativne prijave, među ostalim i otvaranje bankovnog računa za kampanju, kako bi mogla prikupljati sredstva nužna za njezino financiranje. Izjavila je novinarima da nakon što je više mjeseci slušala floridske glasače, vjeruje da oni žele guvernera koji se ne boji donijeti teške odluke i spreman je uz njih stajati.

"Pokušavam nazvati stvari onakvima kakvima ih vidim, temeljeći to na onom što je ispravno i želim nastaviti s takvim pokušajima. I nakon što sam slušala ljude, osjetila sam da je sljedeći korak započeti utrku za guvernersko mjesto na Floridi.", kazala je gospođa Reno.

Janet Reno - popularna među demokratima

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na to da će gospođa Reno biti popularan kandidat kod demokrata. Uživa uvjerljivo vodstvo među kandidatima iz redova Demokratske stranke, uključujući bivšeg američkog veleposlanika u vijetnamu Petea Petersona. Uz to, analitičari političkih prilika u ovoj saveznoj državi kažu da gospođa Reno ima prilično dobre izglede da iskoristi nezadovoljstvo demokrata nakon prošlih predsjedničkih izbora na Floridi koji su naposljetku predsjednika Busha doveli u Bijelu kuću. Evo što o tome kaže Tom Fiedler, novinar Miami Heralda, u intervju televizijskoj mreži NBC.

"Mislim da postoji prilično mnogo ljutnje zbog onog što se događalo na izborima 7. studenog prošle godine i dobar dio toga bit će usmjeren na predsjednikova brata Jeba Busha. I glasači afričkog podrijetla su ljuti, ne samo zbog toga što se dogodilo 7. studenoga, već i zbog stajališta guvernera Busha glede pitanja kao što je program afirmativne akcije, koji daje određenu prednost crncima pri upošljavanju i upisu na fakultete, kao i pogodnosti pri dobivanju poslovnih ugovora od vlade. Gospođa Reno je , sa svoje strane, čula argumente i želje neke od vrlo moćnih glasačkih skupina.", kazao je Tom Fidler.

Teška bitka s Jebom Bushom

No čak ako Janet Reno pobijedi na primarnim izborima slijedeće godine i postane kandidat Demkratske stranke, mnogi analitičari vjeruju kako je čeka teška bitka da s te dužnosti skine predsjednikova brata Jeba Busha. Mark Silva politički je urednik novina Orlando Sentinel. On je govorio za televizijsku mrežu CBS.

"Njeno ime skoro svatko zna na Floridi. Svatko u ovoj državi zna tko je ona. Međutim, stvari koje joj ne idu u prilog - kako bi to rekli politički konzultanti - su brojne. Ima više ljudi koje je pamte po negativnom, negoli pozitivnom, a to je vrlo teški položaj da se započne izborna kampanja."

Gospođa Reno će vjerojatno morati braniti svoj kontroverzni mandat kao ministrica pravosuđa Sjedinjenih Država. Ona je stvorila dosta neprijatelja u zajednici Amerikanaca kubanskog podrijetla u Miamiju, kad je naredila da se kubanski dječak Elian Gonzales na silu otme od rođaka i vrati na Kubu svojemu ocu.

Republikanci bi također mogli podsjetiti glasače na njenu ulogu u napadu na davidijansku sektu pokraj Wacoa u Teksasu 1993. godine u kojem je poginulo 75 ljudi. Zdravlje gospođe Reno također bi moglo postati jedno od pitanja u kampanji. Šezdeset-trogodišnjoj Janet Reno dijagnosticirana je 1995. parkinsonova bolest, no ona kaže da je to ne bi spriječavalo u obavljanju guvernerskog posla. Florida dosad nije imala guvernerku, no gospođa Reno često je nadilazila prepreke koje nameće spol - bila je prva ministrica pravosuđa Sjedinjenih Država, kao i prva žena državni tužitelj Floride.

XS
SM
MD
LG