Linkovi

Carla del Ponte traži daljnja izručenja od vlasti u Beogradu (4/9/01) - 2001-09-04


Glavna tužitejica Haškog tribunala Carla del Ponte održala je u Beogradu niz razgovora s jugoslavenskim i srbijanskim dužnosnicima o izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine. Glavna tužiteljica susrela se danas u Beogradu s nizom saveznih i srbijanskih dužnosnika, ali ne i s predsjednikom Jugoslavije, Vojislavom Koštunicom. U okviru ovog, drugog po redu, posjeta Beogradu nije predviđena press konferencija, a planirano je da večeras iz Beograda glavna tužiteljica otputuje u Sarajevo.

Prvi susret Carla del Ponte imala je sa dopredsjednikom srbijanske vlade i šefom državnog koordinaciskog tijela, Nebojšom Čovićem koji je izjavio da je glavna tema njihovog razgovora bila mogućnosti za podizanje optužnica protiv vođa Albanaca koji su na Kosovu i na jugu Srbije počinili zločine protiv nealbanskog pučanstva.

Jugoslavenski ministar pravde Savo Marković nakon susreta s Carlom Del Ponte izjavio je da je bilo riječi o mogućnostima suđenja pred domaćim sudovima i ispitivanju umiješanosti u ratne zločine političkog i vojnog vrha Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Oslobodilačke vojske Kosova. On je potvrdio da je bilo govora i o novim izručenjima osumnjičenih, odnosno o modelitetima tog procesa,bez isticanja imena.

Carla del Ponte je nakon susreta sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem samo kratko izjavila, da je tema razgovora bila izručenje jugoslavenskih državljana Haškom tribunalu, te da ima puno osoba optuženih za ratne zločine i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Međutim, rekla je Carla del Ponte, nismo razgovarali o konkretnim imenima. Također je rekla da Haški sud vodi istragu o zločinima počinjenim na Kosovu tijekom 1999. godine, posebno o onima u kojima su žrtve Srbi. Ona je odbila odgovoriti na pitanje - da li se razgovaralo o izručenju predsjednika Srbije Milana Milutinovića Tribunalu objasnivši da ne želi iznositi detalje razgovora.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić je kazao, da je Tribunal prikupio dokumentaciju o financijskim malverzacijama bivšeg režima koju će prepustiti jugoslavenskim organima.

XS
SM
MD
LG