Linkovi

Christian Science Monitor o prvom danu škole (4/9/01) - 2001-09-04


Bostonski dnevnik Christian Science Monitor donosi veliku reportažu o prvom danu škole u raznim zemljama. U Rusiji je škola počela prije tri dana, djeca ne moraju nositi školske kute, kao u sovjetsko doba, a imaju izbornu nastavu iz predmeta koje vole već od prvog razreda osnovne škole.

U Keniji škola počinje tek u siječnju, ali broj upisanih učenika je opao za više od 50 posto nakon što je vlada početkom prošlog desetljeća uvela obaveznu školarinu.

U Kini djeca također već tri dana pohađaju školu koja traje od 7:30 do 17:00 sati. Obavezno je školovanje do 9. razreda, a kasnije kako tko može i želi. Zanimljivo je da manje od dva posto kineskog stanovništva ima sveučilišne diplome.

U Sjedinjenim Državama djeca se danas rano bude, prvi put ljetnih praznika. Nastava traje od šest do sedam sati dnevno, a pohadjanje škole je obavezno do 16. godine. Oko tri četvrtine odraslih Amerikanaca ima završenu srednju školu.

New York Times se bavi pitanjem hoće li se bivša i dugogodišnja američka ministrica pravosudja Jenet Reno kandidirati za guvernera Floride? Gospođa Reno danas planira poduzeti prvi korak u utrci na guvernera. Ukoliko dobije nominaciju Demokratske stranke, njezin republikanski protivnik bit će guverner Jeb Bush, brat američkog predsjednika Georga Busha.

Chicago Sun Times postavlja pitanje: možemo li preživjeti ekonomsku oluju? Amerikanci su prilično zaduženi, preko kreditnih kartica – naravno! Raste zabrinutost da bi usporeno gospodarstvo moglo ostaviti dublje posljedice, a nada se vidi u smanjenju kreditne kamatne stope i povratu preplaćenog poreza. Statistika govori sljedeće: za 8.8 posto porastao je broj osoba koje su proglasile bankrot, oko milijun i 400 tisuća ljudi.

Amerikanci nisu ovoliko pojedinačno biti zaduženi još od 1986 godine, a sve je veći broj osoba koji postaju takozvani kreditni delikventi, a prosjek zaduženosti u kreditima, kod kreditno sposobnih osoba, dostigao je skoro svotu od 19 tisuća dolara. No, vraćanje preplaćenog poreza - oko 600 dolara po obitelji - koje je u tijeku, omogućit će vraćanje kredita u visini od 20 milijardi dolara!

XS
SM
MD
LG