Linkovi

SAD i Izrael povukli svoja izaslanstva s konferencije o rasizmu (3/9/01) - 2001-09-03


Sjedinjene Države povukle su svoje izaslanstvo s konferencije Ujedinjenih naroda o rasizmu. Do toga je došlo nakon što nisu uspjeli pokušaji da se umanje kritike Izraela u nacrtu zaključne deklaracije skupa.

U pismenoj izjavi državnog tajnika Colina Powella objavljenoj u Washingtonu kaže se da je on naložio američkom izaslanstvu u Durbanu da se vrati u Sjedinjene Države. Gospodin Powell je naveo da završna deklaracija sadrži govor mržnje te da je konferencija izdvojila Izrael za osude i pogrde. U izjavi državnog tajnika stoji da se sa žaljenjem odlučio na ovaj korak te da je želio da konferencija o rasizmu bude učinkovitija. Nedugo nakon što je objavljena izjava gospodina Powella, izraelski šef diplomacije Shimon Perez objavio je u Jeruzalemu povlačenje izraelskog izaslanstva s konferencije.

Navedenoj odluci Sjedinjenih Država i Izraela prethodila je žestoka rasprava oko teksta završne deklaracije. Čelnik izraelskog izaslanstva rekao je da je skupina arapskih zemalja “otela” konferenciju. Mordechai Yedid je ocjenio da završna deklaracija sadrži u osnovi anti-semitski ton premda je je iz teksta izbačeno formalno izjednačavanje cionizma s rasizmom.

"Kritizirati politiku izraelske ili bilo koje druge vlade legitimno je pa čak i ključno. Uistinu, pošto se radi o demokratskoj zemlji, mnogi Izraelci upravo to i čine. Ali postoji ogromna razlika između kritiziranja neke zemlje i nijekanja njezinog prava na postojanje. Anticionizam - negacija prva Židova na njihovu domovinu - nije ništa drugo nego antisemitizam, najkraće rečno", kazao je gospodin Yedid.

Gospodin Yedid je rekao da mnoge zemlje koje kritiziraju Izrael i same krše ljudska prava. S druge strane moglo se čuti mišljenje jemenskog ministra vanjskih poslova koji je osudio Izrael ne samo zbog diskriminacije Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze nego i Arapa u Izraelu. On kaže da takva praksa Izraela obvezuje izaslanike na konferenciji da to osude kao akt rasizma te da izjednače cionizam s rasizmom. Jemenski šef diplomacije je rekao da međunarodna zajednica ima dužnost da zaštiti palestinski narod.

XS
SM
MD
LG