Linkovi

Nasilje na Bliskom istoku u prvom planu konferencije UN-a protiv rasizma (2/9/01) - 2001-09-02


Američko izaslanstvo na Svjetskoj konferenciji protiv rasizma podijeljeno je oko odluke državnog tajnika Colina Powella da ne sudjeluje na tom skupu. Međutim, kako se čini, članovi američkog izaslanstva suglasni su u ocjeni da zaokupljenost konferencije Bliskim istokom dovodi u pitanje ostvarivanje bilo kojeg važnijeg postinuća.

Visoki član američkog izaslanstva u Durbanu upozorio je da bi konferencija o rasizmu mogla izgubiti svoj legitimitet ako – kako je rekao – s njom budu upravljali ekstremisti koji žele izdvojiti i osuditi Izrael. Kongresmen Lantos je rekao da zaokupljenost Bliskim istokom gura u stranu sva druga pitanja koja zbog toga neće dobiti pozornost koju zaslužuju.

"Osobno mi je jako stalo glede onoga što se danas događa narodu Tibeta. Stalo mi je do toga što se događa s ženama u mnogim zemljama. Niti jedno od tih pitanja nije u prvom planu."

Zastupnica u američkom Kongresu, Sheila Jackson Lee iz Texasa, slaže se s takvom ocjenom. Ona dodaje da bi Sjedinjene Države i svijet trebali zauzeti čvršći stav prema Izraelu i Palestincima, ali vjeruje da konferencija u Durbanu nije mjesto za takvu raspravu jer sukob na Bliskom istoku u svojoj osnovi nije rasne prirode. Druga članica američkog Kongresa u izaslanstvu, Diane Watson iz Californije, kritizirala je administraciju predsjednika Busha zbog toga što je na skup u Durbanu uputila delegaciju na nižoj razini.

"Amerika se treba sramiti. Amerika je pokazala neodlučnost da sjedne za stol s drugim zemljama i raspravi raniju politiku koja je zatrovala odnose između većine i manjine."

Demokraski kongresmen Tom Lantos stao je u obranu odluke predsjednika Busha da državni tajnik Colin Powell ne putuje u Durban. Sjedinjene Države odlučile su se uputiti na taj skup izaslanstvo na nižoj razini izrazivši time svoje protivljenje tekstu završne deklaracije u kojem se kritički govori o Izraelu.

XS
SM
MD
LG