Linkovi

Konferencija UN o rasizmu - test međunarodne zajednice (31/8/01) - 2001-08-31


Svjetska konferencija protiv rasizma započela je svečano. Plesači obučeni u kostime koji predstavljaju adaptaciju različitih narodnih nošnji iz čitavog svijeta pozdravili su sudionike ovog skupa. Njihova pojava u oštroj je suprotnosti s višetjednim napetostima koje su prethodili svečanom otvaranju.

Pred-konferencijski razgovori bili s opterećeni ratom riječi glede dva ključna pitanja – isplate reparacija za ropstvo i prijepor glede izjednačavanja rasizma s cionizmom. U svom govoru na otvaranju konferencije, glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan rekao je delegatima da je konferenciju bilo izuzetno teško pripremiti zbog toga jer o pitanjima kojima se treba baviti nije lako postići konsenzus. Glvni tajnik je ipak pozvao delegate da to pokušaju. "Ukoliko odavde odemo bez postizanja sporazuma, to će ići u prilog najgorim elementima u našim društvima. Medjutim, ukoliko, nakon svih poteškoća, odemo odavde s pozivom na akciju koju svi podržavaju, time bismo uputili poruku nade hrabrim ljudima koji se bore protiv rasizma diljem svijeta." Na Srednjem istoku, dodao je gospodin Annan, svijet ne smije zaboraviti da su Židovi bili žrtva diskriminacije i genocida. “Ne možemo medjutim očekivati da Palestinci prihvate to kao razlog za nepravde koje im se čine – raseljavanje, okupacija, blokada i u posljednje vrijeme ciljana ubojstva. To se ne može ignorirati", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

On je rekao da konferencija protiv rasizma predstavlja test medjunarodne zajednice. On je dodao da delegati ne bi trebali izložiti kritici niti jednu zemlju ili regiju posebice, već bi trebali priznati da bi se sve države u svijetu trebale pozabaviti svojim problemom rasizma i diskriminacije.

Glede reparacija za razdoblje robovlasništva i kolonijalizma, glavni tajnik je pohvalno govorio o državaam koje su se ispričale zbog grešaka koje su učinile u prošlosti. Ovakav potez bi, kaže gospodin Annan, mogao pomoći u "oslobadjanju sadašnjosti i budućnosti od okova prošlosti." Medjutim, on je takodjer pozvao delegate da se "usredotoče na to da rasizma i ksenofobije ne bude u budućnosti."

Glavni tajnik svjetske organizacije izjavio je da se ne smije otići iz Durbana bez postizanja suglasnoti o praktičnim mjerama kojima bi se poticalo na veći sklad i toleranciju u svim društvima.

Oko 15 tisuća prosvjednika okupilo se danas u Durbanu povodom početka svjetske konferencije protiv rasizma. Prosvjednici su nosili transparente na kojima su bili ispisane parole protiv izraelske politike prema Palestincima te pozivi Južnoj Africi da podijeli zemlju siromašnim crncima. Prosvjedovali su i predstavnici Dalita, najniže medju indijskim kastama. Oni traže likvidaciju kastinskog sustava, prema kojem su Daliti već stoljećima izloženi opresiji.

Policija je postavila barikade oko kongresnog centra u kojem se održava konferencija. Prosvjednici su tražili da uruče pismo sa svojih zahtjevima glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu te južno-afričkom predsjedniku Thabo Mbekiju. Dio prosvjednika je vrlo ljutito reagirao kada im je priopćeno da im neće biti dopušten susret s ovim dužnosnicima. Medjutim, nema izvješća o eventualnim povredama ili uhićenjima.

XS
SM
MD
LG