Linkovi

Najavljeni dodaci optužnici protiv Miloševića (30/8/01) - 2001-08-30


Drugo pojavljivenje Slobodana Miloševića pred sucima pretvorilo se, prema očekivanjima, u još jednu predstavu koju je sudac May na kraju morao prekinuti isključivanjem mikrofona. Milosević i dalje odbija imenovati svoga pravnog zastupnika jer ne priznaje Tribunal

Najzanimljiviji se dio medijski ponovno prilično eksponiranog pojavljivanja Slobodana Miloševića pred haaškim sucima dogodio nakon zaključenja zasjedanja sudskog Vijeća – Miloševića cemo optužiti za genocid i tri su dodatka postojecoj 'kosovskoj' optuznici već spremna, uključujući one za sukobe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, izjavila je glavna tužiteljica Carla del Ponte. Slučaj Hrvatske još je otvoren što se genocida tiče, no proširenje optužnice odgovornošću za genocid u Bosni i Hercegovini sigurna je stvar, tvrdi tuziteljica.

Izvori iz Tribunala govore da bi proširena optužnica mogla biti objavljena do listopada. Samo je zasjedanje sudskog Vijeća trajalo četrdesetak minuta. Tužiteljstvo je insistiralo da se Miloševoića upozna s tekstom optužnice jer ju je odbio primiti. Sam je Milošević svoje novo pojavljivanje u sudu iskoristio za upućivanje poruke javnosti da je Tribunal ilegalan te da je sve ono sto mu se dogadja samo, kako je kazao, “velika povreda njegovih prava”. Sudskom je Vijeću zapravo ostavljena teška uloga balansiranja interesa pravde i pune zaštite prava optuženika koji je odbio priznati Tribunal i shodno tome ne želi imenovati svoga pravnog zastupnika. “Ne vidim zasto bih se trebao braniti od lažnih otpužbi lažnog suda”, rekao je Milošević. Rješenje je, prema prijedlogu Tužiteljstva, imenovanje tzv. 'amicus curiae' ( ili 'prijatelja suda'), stručne osobe koja bi se brinula da se Miloševiću osigura pošten postupak i da niti jedno od njegovih prava i interesa ne budu povrijeđeni.

Niz Milosevicevih pritužbi izrečen doslovno bez daha - "ne dozvoljavaju mi da se sretnem s obitelji, nadziru čak i moje razgovore s dvoipogoldišnjim unukom, drže me u potpunoj izolaciji, ne mogu se sretati s ljudima niti davati interviewe" - Miloševiševi su prigovori. Sudac Richard May strpljivo je, u svome stilu, obrazlagao kako je riječ o pravilima koja su ista za sve, dakle, i za najpoznatijeg haaškog pritvorenika.

Sudac May ovoga je puta bio popustljiviji puštajuci da Milošević svoj istup pretvori u novi miting – ili 'show', ustvrdili su novinari. Miloševiš je čak dodao da pri komunikaciji civiliziranih osoba nije potrebno isključivanje mikrofona no, kako je njegova tirada prelazila na parole o kažnjavanju 'jer je branio svoj narod od agresije' i optuzivanje Tribunala da je 'samo političko sredstvo', strpljenje suca je isrcrpljeno te je posegnuo za sklopkom kojom se isključuje Miloševićev mikrofon.

Milosevic je jos neko vrijeme govorio za uski krug iza debelog, nepropusnog stakla glavne haaške sudnice, a potom je predsjednik Vijeća objavio da ce suci razmotriti sve prijedloge i sugestije zakazavši novo ročište za 29. listopada. Što se satnice i broja svjedoka tiče, nitko nije bio konkretan, tužiteljica del Ponte je upozorila da neke od istraga traju, no danas se može računati da bi pripremna konferencija za suđenje mogla pasti na sam početak iduće godine što bi stvorilo mogućnost otpočinjanja procesa već krajem veljače.

XS
SM
MD
LG