Linkovi

Zbog alkohola, gimnazijalci sve češće nabavljaju krivotvorene vozačke dozvole (30/8/01) - 2001-08-29


U baru Kod mokrog Willyja, u Savanni, u saveznoj državi Georgia, posjetitelju se nudi pogled na prilično neobični dekorativni element – na zidu iznad šanka prilijepljene su stotine krivotvorenih vozačkih dozvola. S njih gledaju lica maloljetnih ljubitelja žestoke kapljice, koji su zašli u ovaj popularni bar u nadi da će prevariti barmena i uvjeriti ga da su prešli dvadesetprvu i da mogu naručiti alkoholno piće.

Kako svjedoče priljepljene krivotvorine, uglavnom im to ne uspijeva i redari ih izbacuju – u prosjeku njih desetak svakog vikenda. Ovaj kolaž lažnih dozvola kod Mokrog Willyja, međutim, upire prst u otrežnjavajuću stvarnost barske scene Sjedinjenih Država, a ponajviše njezinog istočnog dijela – petnaest godina nakon što su američke savezne države počele podizati dobni prag za konzumaciju alkohola na 21 godinu, potražnja za lažnim vozačkim dozvolama, kao glavnim identifikacijskim dokumentom, skokovito je porasla.

Nova tehnika holograma i kodiranja, stvorena upravo da bi obuzdala tržište krivotvorenim identifikacijskim dokumentima, pokazala se ustvari lakom za krivotvorenje pomoću interneta i kvalitetnog printera. Kako piše Christian Science Monitor, brojni web sajtovi nude jeftine obrasce vozačkih dozvola, a kvalitetni printeri i male naprave za plastificiranje kartica mogu se kupiti već za nekoliko desetaka dolara. Umjesto da bude otežana, trgovina lažnim vozačkim dozvolama u novije je vrijeme upravo procvjetala.

Osim vlasnika barova, koji, čak i kad budu prevareni, nisu materijalno oštećeni - malodobne barske mušice, naime, plaćaju svoja pića jednako kao i svi drugi - muku muče policijske postaje i uredi za registraciju vozila, a, ponajviše, savezna polciija, FBI. Ona, osim što pokušava prorijediti redove srednjoškolskih ljubitelja kapljice, tragaju i za ilegalnim useljenicima, te kriminalcima, najopasnijim korisnicima lažnih vozačkih dozvola.

Krađe identiteta i prijevare s kreditnim karticama najteži su oblici zlouporabe lažnih identifikacijskih dokumenata, ali, lažne dozvole u rukama tinejđera koji hoće naručiti piće, prema procjenama policije, daleko su najproširenije. Recimo, ove godine, u četiri odvojene akcije, u Floridi, policija je zaplijenila više od deset tisuća lažnih dozvola i uhitila 350 maloljetnika.

Ako se na osnovu tih brojki izvede procjena za čitavu zemlju, izlazi da su u Sjedinjenim Državama najvjerojatnije u opticaju milijuni lažnih vozačkih dozvola. Neki čak procjenjuju da polovica svih srednjoškolaca ima neku vrstu lažne identifikacijske isprave. Kao što rekosmo, one više nisu ni skupe: čak i čitav paket aranžman - zelena karta, iskaznica s brojem socijalnog osiguranja i vozačka dozvola - zanimljivi uglavnom ilegalnim useljenicima i kriminalcima, mogu se nabaviti već za stotinjak dolara.

XS
SM
MD
LG