Linkovi

"Ja sam posljednji čovjek kojeg se može osumnjičiti za ova djela" - razgovor s Antom Jelavićem (29/8/01) - 2001-08-29


Kod istražnog suca u Sarajevu danas je bio Ante Jelavić, čelnik hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini, poznat po svojim nacionalističkim stajalištima. Nakon kratkog saslušanja, sud je odlučio da se sljedeće ročište zakaže za 17. rujna. Ispred suda okupilo se nekoliko stotina Jelavićevih pristaša, koji tvrde da se radi o “političkom procesu.”

Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uklonio je Antu Jelavića iz predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog njegove separatističke politike. Tužitelji iz federacije podigli su optužnice protiv Jelavića i sedmorice njegovih suradnika nakon što je najavljeno hrvatsko povlačenje iz ustanova federacije, te pokrenuto osnivanje samostalnih hrvatskih tijela u područjima gdje su Hrvati u većini.

Prije današnjeg pojavljivanja na sudu, Ante Jelavić je za Glas Amerike izjavio: "Ja mislim da sam ja posljednji čovjek koji bi trebao biti osumnjičen za ta djela. Želim podsjetiti da sam kao prvi ministar obrane federacije praktično integrirao dvije zajedničke vojne strukture, hrvatsku i bošnjačku, u jedan obrambeni sustav. Izašao sam sa inicijativom o stvaranju jedne državne vojske, što je ušlo i u programski dokument moje stranke. A što se tiče optužbe o rušenju teritorijalne cjeline, mislim da sam prvi u HDZ-u dao potporu odluci Ustavnog suda o konstitutivnosti, godinu dana prije no što je ta odluka donešena. Želio bih podsjetiti i na druge moje iniciajtive, kao što je jačanje Vijeća ministara, Njujorške deklaracije, kreator sam zakona o državnoj graničnoj službi, do želje da se omogući povratak u oba entiteta."

Ante Jelavić je rekao da Hrvatski narodni sabor, čije je osnivanje prethodilo optužbama, “nije preuzeo niti jednu od ovlasti federacije.” Poziv istražnom sucu, gospodin Jelavić je nazvao “početkom političkog procesa.”

XS
SM
MD
LG