Linkovi

Rebalans saveznog proračuna - jedino uz pomoć novca iz mirovinskog fonda (29/8/01) - 2001-08-29


Ured američkog Kongresa za proračun procijenio je da će vlada pri rebalansu budžeta morati posegnuti za sredstvima iz saveznog mirovinskog fonda. Ured za proračun – koji na funkcionira po stranačkim linijama – predviđa da će vlada iz nacionalnog mirovinskog fonda trebati uzeti oko devet milijardi dolara.

Bijela kuća je sve donedavno prognozirala da za godišnji proračun ima dovoljno novca, te da se neće trebati posezati za sredstvima iz saveznog mirovinskog fonda te fonda za zdravstveno osiguranje umirovljenika.

Koliki gospodarski rast?

Razlike između demokrata i Bijele kuće temelje se na različitim procjenama stanja američke ekonomije. Vlada predviđa da će gospodarski rast sljedeće godine iznositi 3.2 posto, dok je kongresni Ured za proračun pesimističniji – predviđa da će rast biti tek 2.6 posto. Ako se ispuni ova druga prognoza, to znači da će od poreza ubrana sredstva biti manja. U posljednja četiri mjeseca proračunski je višak smanjen za 45 posto – procjenjuje kongresni Ured za proračun. Uzrok tome je sporiji gospodarski rast, ali i opće smanjenje poreza u vrijednosti od jednog bilijuna i tristo milijardi dolara.

Conrad: "Predsjednik je pogriješio"

Smanjenje poreza za sve bilo je prošle godine jedno od glavnih predizbornih obećanja Georgea Busha. Kent Conrad, demokratski senator iz Sjeverne Dakote, smatra da je za sadašnje probleme odgovoran upravo predsjednik Bush, koji nije bio u stanju pomiriti obećanja iz kampanje s ekonomskom stvarnošću zemlje: "Predsjednik je dao niz obećanja koja je sada prekršio. U kampanji je najavljivao da ima ekonomski plan koji će omogućiti i smanjenje poreza, i povećanje vojnog budžeta, i povećanje sredstava za obrazovanje... Također je obećao vrćanja nacionalnog duga, uz istovrmeno jamčenje mirovinskih i zdravstvenih prava. Pogriješio je. Ako govorimo o svotama novca, onda njegova pogreška nije mala, već vrlo velika."

Demokrati procjenjuju da će administracija – u sljedećih 11 godina - iz saveznog mirovinskog fonda i fonda zdravstvenog osiguranja za starije građane morati posuditi više od 500 milijardi dolara. Predsjednik Bush je prošle godine obećao da će posegnuti u nacionalni mirovinski fond jedino ako dođe do recesije ili rata. Trošenje sredstava iz mirovinskog fonda neće utjecati na isplate mirovina. Jedina posljedica bit će da se proračunski manjak neće koristiti za otplatu nacionalnog duga.

Nussle: "Proračun treba biti manji"

Republikanski kongresmen Jim Nussle je predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za proračun. On smatra da je predsjednik Bush pravilno postupio kada je dio proračunskog viška vratio građanima. Prošli je mjesec, naime, gotovo svaka američka obitelj koja plaća porez na prihod od vlade primila ček na 600 dolara – što po procjeni vlade otprilike iznosi količinu preplaćenog poreza.

Evo što u sadašnjem gospodarskom trenutku kaže kongresmen Nussle: "Proračun se moralo smanjivati, i to više no što smo željeli. Djelom je to zbog toga što je ekonomska situacija lošija. Ali djelom je to i zbog toga što smo mi željeli da on bude manji. On treba biti manji. Jer, kad je ekonomska situacija lošija, treba ljudima omogućiti da imaju novac u džepu, kako bi se trošilo, što bi opet pokrenulo gospodarske tijekove."

Demokrati su spremni surađivati s Bijelom kućom, kako ne bi došlo do posezanja u mirovinski fond. No, senator Conrad kaže da “predsjednik prvo mora uvidjeti da je pogriješio, te se prestati ponašati kao da je ekonomija u izvrsnom stanju.”

Ured Kongresa Sjedinjenih Država smatra da bi američka ekonomija trebala za dlaku izbjeći recesiju, te se tijekom sljedeće godine oporaviti. Ova fiskalna godina završava 30. rujna. Kongres još nije usvojio savezni proračun.

XS
SM
MD
LG