Linkovi

Tsunami može zaprijetiti istočnoj obali SAD (29/8/01) - 2001-08-29


Divovski valovi, nazvani tsunami, dobro poznata opasnost u Tihom oceanu, mogli bi zaprijetiti i istočnoj obali Sjedinjenih država. Premda se ističe da nema pokazatelja da bi se to moglo dogoditi u skoroj budućnosti, dvojica znanstvenika upozoravaju da bi se vulkan na otoku La Palma, iz skupine Kanarskog otočja, jednog dana mogao jednostavno sručiti u ocean, u masovnom klizanju tla, i pritom poslati valove visine do 25 metara na Floridu i druge priobalne države istočnog dijela Sjedinjenih država.

Vulkan Cumbre Vieja posljednji je puta imao erupciju 1949. i za sada ne pokazuje nikakve znakove aktivnosti. No, jednoga dana, nova erupcija mogla bi izazvati potpuno rastvaranje postojećeg usjeka na vulkanu, čime bi se u ocean srušilo praktički pola vulkana. U najgorem slučaju, do istočne obale Sjeverne Amerike, dvadeset-pet metarski valovi stigli bi za 9 sati, a ogromni tsunami pogodio bi i Afriku, kao i sjeveroistočni dio Južne Amerike.

Geofizičari Steven Ward, sa sveučilišta Californije u Santa Cruzu, i Simon Day, sa sveučilišta London, najgoru verziju kataklizme na Kanarskom otočju opisuju slijedećim riječima: pet minuta nakon kolapsa vulkana, val visine 500 metara ogromnom brzinom bi jurnuo kroz ocean do udaljenosti od 50 kilometara. Nakon deset minuta, val bi se smanjio na visinu od 300 metara i udario u susjedne otoke. Nakon šest sati, valovi visine desetak metara udarili bi u obalu Newfoundlanda, a, nakon devet sati, valovi visine od 10 do 25 metara stigli bi do istočne obale Sjedinjenih država.

Za razliku od površinskih valova, tsunami seže sve do dna, tako da usred oceana može proći nezapaženo. No, kada se dno počne uzdizati prema obali, i tsunami se diže do potencijalno divovske visine. Posljednji tsunami u Atlantskom oceanu dogodio se 1929. nakon odrona tla na Newfoundlandu. Taj je tsunami u kanadskom priobalnom području Nova Scotia usmrtio tridesetoro ljudi.

XS
SM
MD
LG