Linkovi

Konferencija UN o rasizmu bez Colina Powella (28/8/01) - 2001-08-28


Američko Državno tajništvo jučer je potvrdilo da državni tajnik Colin Powell neće sudjelovati u radu Konferencije Ujedinjenih Naroda o rasizmu, koja u petak počinje u Durbanu, u Južnoj Africi. O vladinoj odluci te reakcijama na nju izvještava Jima Malone.

Američki predsjednik Bush, kao i drugi državni dužnosnici, posljednjih su tjedana u niz navrata dali naslutiti da državni tajnik Powell neće sudjelovati na međunarodnom skupu u Južnoj Africi. Razlog američkog neodlaska u Durban je arapsko inzistiranje da se u službenim dokumentima skupa cionizam izjednači s rasizmom.

Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je rekao da za sada američki napori u vezi s uklanjanjem tih za Izrael uvredljivih tvrdnji nisu bili uspješni: "U suradnji s drugima, nastojimo utvrditi može li se situacija popraviti. To će utjecati na konačnu odluku, ali za sada je jasno da državni tajnik neće ići na taj skup. Odluku o razini našeg sudjelovanja, ako ćemo uopće sudjelovati, još nismo donijeli."

Bricker: "Ignoriranje kršenja ljudskih prava u islamskim zemljama"

Odluku vlade pozdravila je američka lobistička organizacija AIPAC, koja promiče izraelske interese. Njezin glasnogovornik Ken Bricker je rekao: "Vjerujemo da je donesena dobra odluka. Žao nam je što su organizatori skupa podlegli političkim pritiscima protivnika Izraela, koji žele u pitanje dovesti pravo postojanja te države. Po našem mišljenju je nedopustivo da se osuđuje Izrael, koji jedino traži da palestinsko vodstvo poštuje svoje obaveze iz potpisanih sporazuma. U isto vrijeme, skup će igonorirati ozbiljna kršenja ljudskih prava u zemljama poput Iraka, Sudana i Afganistana. To je pogreška ovog skupa. Radi se o konferenciji koja zapravo podržava rasizam, umjesto da je protiv njega."

Zogby: "Odluka nije znak američke zrelosti"

No, drugi ne misle tako, pa su odluku Bijele kuće proglasili kratkovidnom i kontraproduktivnom. James Zogby, direktor Američko-arapskog instituta – organizacije koja u Sjedinjenim Državama lobira za arapske interese – kaže: "Rasizam je u korijenu mnogih problema koji danas potresaju svijet. Američki izostanak s ovog međunarodnog skupa ne predstavlja primjer globalnog čelništva, a niti znak američke zrelosti. To je pogrešna odluka. Ako se s nečim ne slažete, najbolje je to otvoreno reći, na prikladnom mjestu. A ovako - Amerika ne želi sudjelovati ako joj se nešto u pravilima skupa ne sviđa. To je pogrešna odluka i ja sam vrlo razočaran."

Bond: "Pitanje reparacija za ropstvo važno mnogim Amerikancima"

Na dnevnom redu konferencije Ujedinjenih Naroda u Durbanu vjerojatno će biti i pitanje reparacija, odnosno odštete potomcima žrtava ropstva. Za to se zalažu neke afričke zemlje. Ovo je pitanje od velika interesa i za neke američke organizacije koje promiču ljudska prava. Julian Bond, čelnik Nacionalne udruge za prava Crnaca, najstarije američke organizacije koja se bori za građanska prava te skupine, kaže: "Razočarani smo činjenicom da državni tajnik Powell neće voditi američko izaslanstvo. To nije dobro za Ameriku. Jer, ovo je pitanje vrlo značajno za mnoge naše građane, ali i za ljude širom svijeta. Jer afrička dijaspora je vrlo brojna. Negativne posljedice ropstva vrlo su raširene. Žao nam je što je naša vlada odustala od skupa upravo zbog te teme. Mislim da je to ozbiljna pogreška."

Prošli tjedan, predsjednik George Bush je izjavio da je “problem dnevnog reda kada su reparacije u pitanju, očito riješen.” No, predsjednik je ponovio da Sjedinjene Države neće sudjelovati na međunarodnom skupu čiji su sudionici odlučni da “jedino napadaju Izrael.”

XS
SM
MD
LG