Linkovi

HONOS predočio fotografije o "snažnoj američkoj obavještajnoj prisutnosti tijekom Oluje" (28/8/01) - 2001-08-28


Nenad Ivankovic, predsjednik HONOS-a i istaknuti clan Hrvatskog pokreta za identitet i prosperitet - kojem je na čelu Miroslav Tuđman - pokazao je novinarima fotografije koje, po njemu, svjedoče o snažnoj američkoj obaviještajnoj prisutnosti uoči Oluje, za vrijeme te operacije i nakon nje.

Na prvoj fotografiji, snimljenoj svega nekoliko dana prije Oluje, na Dinari, vidi se general Gotovina i trojica američkih časnika. Na drugoj se pak vidi kamion–kontejner, snimljen u listopadu 1995. na cesti iznad Sinja, u kojem se prema Ivankoviću nalazi sustav za kontrolu bespilotnih letjelica. Iza je kamion sa satelitskom antenom, te hrvatska, odnosno američka pratnja. Po Ivankoviću, instaliranje ovog kamiona je bilo potrebno, zbog američkih obaviještajnih aktivnosti u BiH te Jugoslaviji, a to nije bilo moguće raditi iz Šepurina pored Zadra zbog velike udaljenosti.

Iz predočenih fotografija Ivanković zaključuje: "da su hrvatske snage, kako to u optužnici protiv generala Gotovine sugerira Haški sud, počinile masovne i sustavne zločine, Amerikanci bi to zasigurno registrirali i javno oglasili."

Gospodin Ivanković je pokazao i fotografije hrvatskih generala, među kojima je i Gotovina, a koje su snimljene 1996. godine u Pentagonu. "Da je Oluja planirana kao etničko čišćenje i kao jedna takva operacija, budite uvjereni da američka strana ne bi primila ove ključne generale. Deset mjeseci nakon Oluje, u Pentagonu su dočekani generali koji su je vodili. Dočekani su, kada su hrvatske prilike u pitanju, na jedan spektakularan način" - tvrdi Nenad Ivanković.

On je također dodao da "ne govori o zločinima koji su počinjeni nakon operacije i za koje, tamo gdje ih je bilo i ako se nađu krivci, ljudi moraju da odgovaraju. To je svakome jasno."

Fotografije su iz povjerljivih i vjerodostojnih izvora Nastavlja Ivanković: "Fotografije koje sam iznio... ako ce to izazvati nekakav obavještajni skandal onda se ja preporučujem za odgovornost."

Nenad Ivanković je još citirao i bivšeg zapovjednika NATO saveza, Wesleya Clarka koji je tri godine nakon Oluje, prema stenogramu Ministarstva obrane izjavio sljedeće: "Citiram: Znate, jako cijenim vaše oružane snage, čak sam bio veliki obožavatelj generala Gotovine, u njegovim operacijama prije nekoliko godina."

Ivankovic na kraju zaključuje da je postojala obavještajna suradnja između hrvatske i američke strane, ali da Amerikanci nisu planirali ni vodili Oluju, već su dali zeleno svjetlo za nju, jer se ta opcija činila najsvrsishodnijom u pravcu uspostave mira u široj regiji.

XS
SM
MD
LG