Linkovi

Može li se usporiti starenje? (28/8/01) - 2001-08-28


Liječnici Medicinskog centra Beth Israel, u Bostonu, kažu da bi se tajna dugovječnosti mogla kriti u skupini gena koju su otkrili na istom ljudskom kromosomu. Kako kažu, ti bi geni, za one koji ih posjeduju, mogli usporiti otkucavanje biološkog sata.

Thomas Perls, jedan od autora znanstveno-stručnog izvješća iz časopisa Radovi Nacionalne akademije znanosti, naznake genske teorije starenja našao je proučavajući blizance koji su doživjeli više od devedeset godina bez veće pomoći moderne medicine. Ranije se smatralo, kaže doktor Perls, da što si stariji, to si bolesniji. No, stogodišnjaci prolaze bez mnogih bolesti koje zahvaćaju druge starije osobe. Možda, nastavlja svoju teoriju doktor Perls, oni imaju gene koji im pomažu da izbjegnu mnoge bolesti i uspore starenje.

Geni, o kojima je riječ, nalaze se u skupini od stotinu do pet stotina gena, koje su znanstvenici izolirali na djeliću kromosoma 4. Koliko ih je i kako uključeno u proces starenja, još se ne zna. Konačni cilj znanstvenika poput doktora Perlsa jest razvoj terapijskih metoda koje će svima pomoći da uspore stopu starenja, na isti način kako se to događa kod stogodišnjaka, koje proučava njegova ekipa znanstvenika.

XS
SM
MD
LG