Linkovi

Američki proračunski višak manji od očekivanog (28/8/01) - 2001-08-28


Američki kongresni Ured za državni proračun objavio je nove podatke koji će jamačno pojačati političku bitku oko državnog proračuna. Naime, kongresni ekonomski stručnjaci predviđaju za tekuću fiskalnu godinu neznatno manji višak u državnom proračunu od nedavno objavljene procjene administracije predsjednika Busha. Oni također predvidjaju da će za podmirenje rashoda vlada morati uzeti devet milijardi dolara iz mirovinskog fonda.

Bijela kuća pokušava umanjiti značaj razlike nastale oko proračuna ističući da je prijeporna svota manja od jednog proračunskog postotka. Medjutim, postoje snažne naznake da su administraciju predsjednika Busha zabrinule kongresne procjene. Naime, kongresni Ured za državni proračun predviđa da će manjak prihoda prisiliti vladu da posegne za sredstvima iz mirovinskog fonda, kako bi se mogli podmiriti rashodi.

Savezni mirovinski fond jedan je od najpopularnijih vladinih programa. Upitan za komentar novih procjena stanja državnog proračuna, direktor Ureda Bijele kuće za državni budžet, Mitch Daniels, pokušao ih je opisati što je moguće pozitivnije. Gospodin Daniels je rekao Kongres ne bi trebao smanjiti sredstva za ona područja koja predsjednik smatra prioritetima, kao što su obrana i obrazovanje: "Mislim da bi bilo pogrešno smanjiti sredstva za važne nacionalne prioritete da bi se kasnije utvrdilo kako je to bilo nepotrebno."

Demokrati, međutim, kažu da je smanivanje proračunskog viška ostavilo mirovinski fond ranjivim i za to krive predsjednikovo smanjenje poreza.

XS
SM
MD
LG