Linkovi

Christian Science Monitor o pravima Mađara izvan Mađarske (28/8/01) - 2001-08-28


Christian Science Monitor objavljuje članak pod naslovom – Budimpešta traži jačanje etničkih veza i njihovo spajanje. Napominje se da 2,5 milijuna Madjara živi izvan granica Mađarske, u siromašnijim zemljama koje su nekada bile dio Austro-Ugarske monarhije.

U Mađarskoj je nedavno usvojen takozvani Statusni zakon prema kojem Madjari koji žive u Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Jugoslaviji i Hrvatskoj mogu od početka iduće godine raditi u Mađarskoj, ali isto tako primati socijalne, zdravstvene i obrazovne beneficije. Christian Science Monitor podsjeća da su se sada i Mađari, inače okruženi desetogodišnjim nacionalizmima, odlučili na jačanje nacionalnog identiteta.

New York Times, pak, piše o zapadnoj pomoći iračkoj oporbi koja je spremna za emitiranje televizijskog programa iz Londona koji im treba pomoći u borbi protiv Saddama Husseina. Satelitska televizija, nazvana Liberty TV, bit će financirana uz pomoć američkog Kongresa, a godišnje će vladu Sjedinjenih Država koštati najmanje milijun dolara. Toliko je već potrošeno na opremu i studio. Pretpostavlja se da na sjeveru Iraka 60 posto stanovnika ima satelitske antene, dok na jugu taj broj ne prelazi 20 postotaka.

Washington Post iscrpno javlja o istrazi nakon rušenja privatnog zrakoplova kada je medju devet poginulih putnika pronadjeno i tijelo 22-godišnje R&B pjevačice i glumice Aaliyah. Postoji sumnja da se letjelica srušila zbog pretjerane težine, jer je u zrakoplov bila natovarena sva oprema koju je Aaliyah koristila na Bahamima, gdje je nastupala.

XS
SM
MD
LG