Linkovi

Svjetski tisak sumnja da će misija NATO saveza u Makedoniji biti uspješna (27/8/01) - 2001-08-27


Rimski dnevnik La Republica smatra da je misija NATO saveza “apsolutno potrebna”, ako joj je alternativa rat. Najava misije je prije nekoliko dana predstavljala iznenađenje, nakon dugog razdoblja ispunjenog jedino krvoprolićem i napetostima. I današnji je dan počeo slično” – piše talijanski dnevnik. “Teroristi su napali jedan motel u blizini Tetova, što za NATO predstavlja ozbiljan problem” – smatra novinar rimskog lista. Uz to, navodi se i izjava predsjednika makedonske vlade koji je kvotu od tri tisuće komada gerilskog oružja – koju je postavio NATO savez – nazvao “smješnom i ponižavajućom.”

Češki list Dnes u svom uvodniku prognozira da će se nakon provedene akcije prikupljanja gerilskog naoružanja “uspostaviti da je ona bila potpuno besmislena.” Albanski gerilci tvrde da raspolažu sa samo dvije tisuće komada oružja, dok makedonske vlasti tvrde da albanski pobunjenici imaju oko 85 tisuća komada naoružanja. NATO očekuje da će gerilci predati nešto više od tri tisuće. “Koja god od prognoza bila točna, najvjerojatnije je da će Albanci sačuvati dovoljno naoružanja kako bi nastavili sa svojom borbom nakon što se međunarodne snage povuku” – smatra uvodničar češkog dnevnika.

Španjolski list La Vanguardia smatra da NATO savez u Makedoniji neće uspjeti riješiti probleme koji su u korijenu sukoba između makedonske većine i albanske manjine. “Međutim, sama nazočnost NATO saveza mogla bi pomoći u uspostavi mira”, smatra španjolski dnevnik. Japanski Tokyo Shimbun također sumnja da će NATO savezu poći za rukom da u potpunosti razoruža gerilce. “Situacija je eksplozivna i sukobi se mogu ponovno rasplamsati u svakom trenutku. Možemo se samo nadati da će Operacija Ključna žetva biti uspješna” – navodi se u uvodniku tokijskog dnevnika.

XS
SM
MD
LG