Linkovi

New York Times: Hoće li NATO u Makedoniji ostati samo 30 dana? (27/8/01) - 2001-08-27


New York Times donosi članak o sumnji nekih stručnjaka za Balkan da će akcija NATO saveza o razoružavanju albanskih gerilaca zaustaviti daljnje ratne operacije. Postavljaju se i pitanja – hoće li NATO savez jednostavno otići iz Makedonije nakon 30 dana, iako se ne prikupi svo predvidjeno oružje ili se tijekom akcije NATO saveza počini neki zločin?

Washington Post na naslovnici objavljuje članak o najavljenom neodlasku državnog tajnika Colina Powella na Konferenciju Ujedinjenih Naroda o rasizmu, koja se treba uskoro održati u južnoafričkom gradu Durbanu. Razlog takvom potezu američke administracije je to što nisu uspjeli s dnevnog reda skinuti prijedlog da se cionizam izjednači s rasizmom.

Washington Post navodi da je do ove odluke došlo, prije svega, zbog pritisaka od strane američkih židovskih organizacija, ali nenazočnost gospodina Powella, najviše rangiranog Amerikanca afričkog podrijetla u povijesti američke administracije, može obeshrabriti mnoge međunarodne i strane organizacije koje se bore protiv diskriminacije.

Chicago Tribune piše o opasnom nametniku koji napada kukuruz, a koji se prije 15 godina, pukim slučajem, preselio putujući u zrakoplovu iz Chicaga do Beograda. Procjenjuje se da je taj nametnik nanio štetu farmerima američkog Srednjeg Zapada u visini od jedne milijarde dolara. Politička previranja u bivšoj Jugoslaviji postala su idealno mjesto za mnoge poljoprivredne nametnike, jer "nitko više nije ništa kontrolirao" – piše ovaj čikaški dnevnik i nastavlja:

"Sredinom 1990-tih godina taj je nametnik napao kukuruzna polja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Madjarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Kukuruzna štetočina se pojavila i u Italiji, Švicarskoj i sada u Slovačkoj. Pretpostavlja se da je sredinom osamdesetih - tijekom jednog od čestih putovanja s područja Chicaga pripadnika najveće srpske zajednice u Sjedinjenim Državama u Jugoslaviju i to izravnim letovima američkog Pan Am-a i jugoslavenskog JAT-a - poljoprivredni nametnik prešao Atlantik. Nametnik se nevjerojatnom brzinom razmnožava, a njegove larve napadu korijen kukuruza i unište izmedju 10 do 12 posto zasadjenog kukuruza.

Izvjesni Mirko Knežević, seljak iz Surčina, na čijim je poljima prvo otkrivena nazočnost štetočine, sada tvrdi da su srpski neprijatelji namjerno preselili opasnog nametnika – piše Chicago Tribune koji navodi da je trenutno u Jugoslaviji ovim nametnikom zaraženo oko 30 posto kukuruznih polja.

XS
SM
MD
LG