Linkovi

Umirovljenje senatora Helmsa donosi novu neizvjesnost u izborima za Senat (26/8/01) - 2001-08-26


Kada Amerikanci sljedeće godine budu izašli na izbore za Kongres na glasačkim listićima naći će se istodobno i poznata i kontroverzna imena. Na glasačkim listićima neće biti ime republikanskog senatora iz Sjeverne Karoline, Jesseja Helmsa koji je najavio da se nakon gotovo tri desetljeća povlači iz politike.

"Kada bih na izborima slijedeće godine osvojio šesti mandat po njegovom isteku imao bih 88 godina. Moja obitelj i ja jednoglasno smo odlučili da to ne bih trebao učiniti i stoga se, dame i gospodo, neću kandidirati."

Na taj način senator Helms, živući simbol američkih konzervativaca, obznanio je svoje umirovljenje i pokrenuo mobiliziranje niza njegovih potencijalnih nasljednika. Najveća pozornost usmjerena je prema republikanki Elizabeth Dole, bivšoj ministrici rada i prometa koja je porijeklom iz savezne države Sjeverna Karolina. Njezin suprug, umirovljeni senator Bob Dole, rekao je ranije jednom novinaru da je ona skoro spremna objaviti svoju nakanu da se kandidira za mjesto u Senatu.

"Mislim da je već najavljeno da će se ona ubilježiti u birački popis u Sjevernoj Karolini u slijedećih nekoliko dana što bi moglo naznačiti da ona ozbiljno razmatra tu mogućnost. Ona će promjeniti svoju biračku registraciju."

U međuvremenu, gospođa Dole je to i uradila. Umjesto rodne države njezinog supruga, Kansasa, upisala se u birački popis u njenom rodnom gradu u Sjevernoj Karolini što je prvi korak ka mogućoj kampanji za Senat. No ako se ona doista odluči na taj korak suočit će se s nizom suparnika. Bivši gradonačelnik Charlotta, najvećeg grada u Sjevernoj Karolini, Richard Vinroot, već se kandidirao, a kongresmen Richard Burr još je jedan potencijalni republikanski kandidat. Suparnici gospođe Dole najvjerojatnije će se poslužiti argumentom da ona godinama nije živjela u Sjevernoj Karolini premda je u toj saveznoj državi rođena.

Njezin pokušaj da dobije predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima neslavno je propao i prije nego li su započeli stranački predizbori. Pa ipak, mnogi republikanci u Sjevernoj Karolini i Washingtonu vjeruju da je gospođa Dole najbolji adut njihove stranke u zadržavanju mjesta senatora Helmsa. Politički analitičar sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato slaže se s takvom ocjenom.

"Jedino ako se gospođa Dole kandidira republikanci će biti u prednosti. Ako se to ne dogodi, bitka oko tog senatskog mjesta bit će potpuno neizvjesna. U stvari, demokrati će imati prednost ako republikanci ponovno kandidiraju bivšeg senatora Laucha Fairclotha koji je ranije poražen na izborima."

Gospodin Faircloth, koji je obnašao jedan mandat u Senatu i koji bi mogao bi biti još konzervativniji od gospodina Helmsa, najavio je da bi se mogao ponovno kandidirati. Kod demokrata, do sada se jedino kandidirala državna tajnica Elaine Marshall premda bi to mogli učiniti još neki kandidati. Odlazak gospodina Helmsa s političke scene dodatno je pooštrio predstojeće izborno nadmetanje za kontrolu u Senatu. Demokrati se nadaju da će u odnosu na sadašnju tijesnu većinu povećati za još jedno mjesto dok su republikanci najavili da će učiniti sve što mogu kako bi ponovno imali većinu. Politički analitičar Stewart Rothenberg kaže da umirovljenje senatora Helmsa možda ide na ruku republikancima jer su njegova pozna dob i zdravstveni problemi mogli umanjiti izglede za reizbor. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku demokrati su ipak u prednosti.

"Kada bih trebao prognozirati onda bih rekao da će u Senatu biti veoma malo promjena. Budući da demokrati u ovom trenutku imaju većinu oni su u maloj prednosti u borbi za kontrolu u slijedećem sazivu Kongresa."

Neovisno o tome tko će osvojiti mjesto umirovljenog senatora Hemsa, više se neće čuti njegov konzervativni glas naročito po pitanju vanjske politike. Gospodin Helms bio je možda najutjecajnija figura na Capitol Hillu po pitanju vanjske politike dok je tijekom godina bio na čelu Vanjskopolitičkog odbora Senata. Međutim, on je izgubio to mjesto nakon što su demokrati dobili većinu u Senatu. Čak i ako republikanci ponovno osvoje kontrolu u tom domu, slijedeći predsjedatelj Vanjskopolitičkog odbora Senata sigurno će biti umjereniji od Jessea Helmsa.

XS
SM
MD
LG