Linkovi

WP: Predsjednik Bush pokušava smanjiti broj civilnih uposlenika američke vlade (26/8/01) - 2001-08-26


Na naslovnici Washington Posta objavljen je opširan tekst o planu predsjednika Busha kojim se pokušava smanjti broj civilnih uposlenika savezne Vlade koji sad iznosi milijun i 800 tisuća. Po predsjednikovom planu, to će se pokušati učiniti jednokratnim isplatama po 25 tisuća dolara onima koji se dobrovoljno odluče prijevremeno umiroviti, te različitim povlasticama za ljude koji odlaze u prijevremenu mirovinu kao i pojačanu konkurrenciju za saveznih agencija i privatnog sektora za obavljanje usluga. "Amerikanci traže od privatnog sektora vrhunsku uslugu" - navodi riječi predsjednika Georgea Busha Washington Post - "oni moraju dobiti isto takvu vrhunsku uslugu od svoje vlade".

Naslovna stranica New York Timesa posvećena je ovih dana aktualnoj znanstvenoj temi, koja je duboko zašla i na polje religije i etike - istraživanja na matičnim stanicama embrija. Naime, nakon odluke predsjednika Busha da se u istraživanjima mogu koristiti samo postojeće stanične linije, a ne i stvarati nove, javili su se i znanstveno-istraživački laboratoriji. Postojeće stanične linije već su praktički sve u korištenju i nema ih za nova istraživanja.

Kako to ističe njujorški dnevnik već u prvoj rečenici - "ukoliko znanstvenicima trebaju nove matične stanice za njihova istraživanja, morat će ih sami stvoriti, to jest, preduzeti kontroverzni korak stvaranja ljudskih embrija isključivo za potrebe istraživanja. Debata, prema tome, dobiva posve novu dimenziju - istraživanja bi, naime, mogla potpuno presahnuti, zaključuje New York Times.

XS
SM
MD
LG