Linkovi

Kongresmen Condit niječe da je upleten u nestanak Chandre Levy (26/8/01) - 2001-08-26


Demokratski kongresmen iz Kalifornije Garry Condit, u četvrtak je dao prvi, dugo očekivani intervju američkim medijima. Kongresmen Condit je u televizijskom intervjuu priznao da je imao bliski odnos s nestalom washingtonskom praktikanticom Chandrom Levy, ali je istovremeno zanijekao ikakvu upletenost u njen nestanak.

Skandal koji prati kongresmena Condita i nestanak praktikantice Chandre Levy već mjesecima ne izlazi iz žarišta pozornosti američkih medija. U četvrtak se kongresmen odlučio po prvi put progovoriti pred kamerama američke televizije, nadajući se da će ovim intervjuom raščistiti situaciju glede veze koju je održavao s Chandrom Levy te popraviti jedan dio političke štete koja mu je time nanesena. U intervjuu televizijskoj mreži ABC, kongresmen Condit priznaje da je imao, kako je to formulirao, vrlo blizak odnos s 24-godišnjom praktikanticom. Medjutim, kongresmen nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti da se radilo o romantičnoj ili pak o seksualnoj vezi.

"Oženjen sam već 34 godine. Nisam savršen. Činio sam greške u životu. No, zbog poštivanja svoje obitelji, te zbog zahtjeva obitelji Levy, mislim da je najbolje da ne govorim o pojedinostima ovog odnosa."

Kongresmen Condit je nadalje rekao u intervjuu da ga policija ne smatra osumnjičenikom u svezi s nestankom gospodjice Levy unatoč činjenice što ga je policija intervjuirala četiri puta te jednom pretražila njegov stan ovdje u Washingtonu.Odvjetnik obitelji Levy Bill Martin rekao je da su kongresmenovi odgovori u televizijskom intervjuu vrlo malo doprinijeli razrješavanju dileme u svezi s njegovom eventualnom upletenošću u nestanak Chandre Levy. Odvjetnik Bill Martin dao je intervjuu televizijskoj mreži NBC.

"Ne želim nikoga krivo ili prerano optužiti. On medjutim nešto skriva. Zbog čega mi to ne znamo. I dalje vjerujemo da on raspolaže s mnogo informacija u svezi s nestankom Chandre Levy i nastavit ćemo istragu uključujući i našu istragu o kongresmenu."

Prve reakcije birača u okrugu gospodina Condit-a u Kaliforniji bile su različite. Lokalni dužnosnik demokratske stranke smatra da je kongresmen pružio sliku iskrenog čovjeka. Medjutim, drugi koji su pratili kongresmenov televizijski intervju kažu da su izgubili povjerenje u njega. nogi politički analitičari smatraju da je prerano govoriti o tome koliku je štetu ovaj skandal nanio političkoj budućnosti kongresmena Garry-ja Condita.

Dio kritičara smatra da su mediji otišli predaleko u praćenju ovog slučaja. Medjutim, zagovornici stalne medijske usredotočenosti na slučaj Condit-Levy povlače paralelu izmedju ovog slučaja i veze koju je bivši predsjednik Clinton održavao s praktikanticom Bijele kuće Monicom Lewinsky, koja je zaokupljala pozornost američkih informativnih medija prije tri godine.

XS
SM
MD
LG