Linkovi

New York Times: "Predsjednik Bush izbjegavao odgovore na pitanje gdje će pronaći novac za svoje prioritete" (25/8/01) - 2001-08-25


Na naslovnicama dominiraju dvije teme - imenovanje budućeg načelnika združenog stožera svigh rodova američke vojske Richarda Myersa i napisi o kalifornijskom kongresmenu Garyju Conditu koji se po prvi put u četvrtak javno oglasio o slkučaju Chandre Levy, djevojke s kojom je imao aferu, a koja je nestala prije više od tri mjeseca.

Washington Post opširno izvještava s tiskovne konferencije predsjednika Busha na kojoj je imenovao glavnog uniformiranog dužnosnika u američkim oružanim snagama. Američki se predsjednik - piše ovaj washingtonski dnevnik - pokušao predstaviti kao 'čuvar' financijskog razuma u Washingtonu i ustrajao je na tome da zemlja ima dovoljno novaca za proračun Ministarstva obrane, kao i njegove druge prioritete. "Savezni bi proračun mogao biti doveden u opasnost samo ako Kongres počne nemilice trošiti na drugim područjima" - navodi današnji Washington Post riječi predsjednika Busha.

New York Times u današnjem izdanju piše kako je predsjednik na svojoj press konferenciji, koja je trajala 45 minuta, izbjegavao konkretne odgovore na nekoliko pitanja o tome gdje će pronaći novac za financiranje svojih sljedećih velikih inicijativa, od proturaketnog štita, rekonstrukcije oružanih snaga, reformiranja zdarvstvenog sustava Medicaid, a da ne posegne za viškovima u saveznom sustavu mirovinskog osiguranja, za što su se obje stranke složile da se ne smije činiti.

Ovaj newyorški dnevnik također donosi napis o Thomasu Greenu, mormonu iz savezne države Utah kojeg je jučer sud osudio na pet godina zavtora zbog poligamije. Tužitelji su tražili zavorsku kazu od dvadeset pet godina, no sudac je izjavio kako ga je na izricanje manje kazne potaklo to što je gospodin Green predao sudu ček na 20 tisuća dolara kao polog na dug od skoro osamdeset tisuća, koliko duguje državi Utah za uzdržavanje njegovih pet žena i dvadeset i šestero djece, koji svi žive s njim. New York Times javlja i to da su tri supruge gospodina Greena trudne.

Najtiražniji američki list USA Today osvrće se na naslovnici, između ostaloga, na interview koji je kongresmen Condit dao televizijskoj mreži ABC. U tekstu se pobrojavaju kritike na račun ovog kongresmena iz Kalifornije koje praktički dolaze sa svih strana, a posebno se ističe ona koju mu upućuje čelnik demokratske manjine u Kongresu Dick Gephard, koji izjave svog kolege smatra 'uznemirujućim i pogrešnim'. "Nije bio iskrern i otvoren i ostao je u zoni izbjegavanja odgovora" - izjavio je kongresmen Gephard. Ovaj političar je također rekao da će razgovarati s drugim demokratima u Zastupničkom domu o eventualnom poduzimanju neke akcije protiv Garyja Condita, u što bi moglo biti uključeno i njegovo uklanjanje iz Odbora za obavještajne djelatnosti - piše današnji USA Today.

XS
SM
MD
LG