Linkovi

CSM:”Izetbegović je znao o problemima u Srednjoj Bosni, ali ih je prihvaćao kao činove osvete” (24/8/01) - 2001-08-24


U jutrošnjem pregledu američkog tiska donosimo članak Christian Science Monitora od posebne izvjestiteljice tog lista iz Sarajeva Elizabeth Rubin. Članak nosi naslov “U Bosni se širi mreža ratnih zločina”, a u njemu se ističe da je haški sud već osudio nekoliko osoba, većinom Srba, da je u pritvoru Slobodan Milošević, da je general Krstić osudjen čak za genocid. No, unatoč tomu - piše ova novinarka - pažnju javnosti u Sarajevu najviše je okupiralo uhićenje dvojice bošnjačkih generala i jednog pukovnika. Sada, ističe ovaj bostonski dnevnik, haški bi tribunal uskoro mogao za ratne zločine optužiti i bivšeg predsjednika Aliju Izetbegovića. Ovaj dnevni list naglašava da je uhićenje trojice visokih bošnjačkih časnika proširilo paniku medju bivšim vojnim i političkim čelnicima u BiH.

Bivši član Predsjedništva BiH, Ejup Ganić, kaže da bi to bilo isto kao kada bi se Roosevelt i Churchill računali odgovornima za bombardiranje civila i bolnica u njemačkim gradovima. Takodjer, bivši član Predsjedništva Stjepan Kljuić ističe da je Armija BiH bila u rukama jednog čovjeka, dok se navode i riječi Alije Izetbegovića da će on, ako treba, dijeliti sudbinu svojih generala.

Iznosi se i mišljenje generala Jovana Divjaka, koji kaže da je u svibnju 1993. godine napisao pismo Aliji Izetbegoviću u kojem ga je informirao da su tadašnji vojni zapovjednici Armije BiH poznati pod nadimcima Caco i Ćelo bili odgovorni za zločine počinjene protiv Srba, Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu. Isto tako, gospodin Divjak kaže da je Alija Izetbegović bio informiran o svim zbivanjima, pa i o zločinima koje su počinili pripadnici muslimanskih vjerskih brigada, a koje je on otvoreno hvalio i odavao im počasti:”Izetbegović je znao o problemima u Srednjoj Bosni, ali prihvaćao ih je kao činove osvete” – ističe Jovan Divjak.

Neki izvori kažu da je gospodin Izetbegović već dvije godine predmet istraživanja haaškoga Tribunala, piše CSM. Medju bošnjačkim intelektualcima, novinarima i političkim čelnicima sada rastu polemike oko toga jesu li Izetbegovićevi ciljevi bili demokratski i multietnički ili je samo postojala želja za stvaranjem male muslimanske države – ističe u svom članku Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG