Linkovi

Lučin: "Eksplozija u Osijeku nije uzrokovana nekim vanjskim utjecajem" (23/8/01) - 2001-08-23


Po povratku iz Osijeka - u kojem je noćas, trideset minuta poslije ponoći, u dvorištu policijske uprave, eksplodirao kontejner s oružjem, prikupljenim u akciji "Zbogom oružje" - ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin iznio je detalje o razmjerima eksplozije. "Došlo je do rasprskavanja streljiva. Odmah nakon toga, nekoliko je ekipa skupljano streljivo u obližnjim ulicama, oko policijske uprave. Šteta će se procijeniti danas ili sutra. Izgorilo je šest automobila, nekoliko ih je oštećeno, popucala su stakla i prozori na policijskoj upravi, nekoliko okolnih kuća, posebice krovovi, su u eksplozijin oštećeni. Najsretnija je okolnost to što nije bilo teže povrijeđenih i hvala Bogu poginulih. Svega su tri osobe lakše ozlijeđene, od posjekotina stakla."

O rezultatima istrage ministar Lučin kaže: "Za sada se može reći da eksplozija nije uzrokovana nekim vanjskim utjecajem. Vjerujem da ćemo tijekom dana ili sutra imati konkretne rezultate."

Ako nije vanjski utjecaj, što je onda uzrok eksploziji?, zanimalo je novinare. "Oružje je svo skladišteno kako treba. Sve protutenkovske mine i ručne bombe koje su se nalazile u tom skladištu, i druge eksplozivne naprave, iz njih su bili izvučeni upaljači. Međutim, u skladištu je bio jedan broj priručnih sredstava, odnosno ručnih bombi iz rata, koje su građani vraćali. Vjerojatno će istraga pokazati je li to neka kemijska ili neka druga reakcija, ali ne bih htio prejudicirati stvari, pustimo da očevid pokaže zbog čega je došlo do eksplozije", rekao je ministar Lučin.

On je najavio da će odgovorni za noćašnju eksploziju u svakom slučaju odgovarati. Televizija je danas pokazala razmjere strahovite lančane ekplozije koja je trajala oko tri sata. Zaprepašteni njenim razmjerima, ali i očitom nebrigom i nepažnjom prilikom skladištenja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su prikupljena prilikom policijske akcije "Zbog oružje", građani se pitaju ne pristaje li ovoj humanoj i plemenitoj akciji - očito nestručno i nedovoljno osiguranoj - naziv "Zbogom pameti"?

XS
SM
MD
LG