Linkovi

Američki tisak o prikupljanju oružja u Makedoniji i švercu cigareta u Jugoslaviji (23/8/01) - 2001-08-23


Iz današnjih izdanja izdvojili smo dva vanjskopolitička komentara: jedan se odnosi na američku ulogu u misiji NATO saveza u Makedoniji, a drugi analizira situaciju u Jugoslaviji.

“Od kada je 18. listopada 1993. u Mogadišuu, u Somaliji, ubijeno 18, a ranjeno 78 američkih marinaca, Sjedinjene Države za krize poput balkanskih nemaju prikladnu politiku” – smatra Richard Reeves, vanjskopolitički komentator čiji članak objavljuje Los Angeles Times. Gospodin Reeves piše da od 1993. godine Washington “krizne situacije od Belfasta do Tetova nastoji rješavati jedino daljinskim upravljačem.”

U Makedoniji, američka vlada krizu želi riješiti televizijskim i radio-reklamama, na koje namjerava utrošiti oko 250 tisuća dolara. “Makedoncima i Albancima poručujemo da bi se trebali početi pristojno ponašati”, ironično komentira najnoviju američku medijsku inicijativu Richard Reeves. On spominje i drugi projekt, o kojem se navodno također razmišlja u Americi: dovesti albanske i makedonske političare u posjet Kaliforniji i Teksasu, gdje – kao i u Makedoniji – vlada dvojezičnost.

Možda to i nisu loše ideje, razmišlja ovaj američki novinski komentator, “ako se uzme u obzir da u Bosni i Hercegovini naši vojnici već šest godina sudjeluju u mirovnoj misiji, koja je prvotno trebala trajati samo godinu dana.”

Sarah Means, vanjskopolitička komentatorica dnevnika Washington Times, piše o situaciji u Jugoslaviji. Situaciju obilježavaju “borba za vlast, organizirani kriminal i postupne reforme.” Na čelu reformskih snaga je srbijanski premijer Zoran Đinđić, koji predstavlja “i koreografa ali i marionetu u jugoslavenskom demokratskom eksperimentu.”

Sarah Means – koja se nedavno susrela s premijerom Đinđićem – objavljuje njegov odgovor na optužbe da je umješan u šverc cigaretama. “Taj lukrativni posao Milošević je držao za sebe i svoju obitelj. Zar mislite da bi mi dozvolio da u njemu sudjelujem, ja koji sam bio na svim crnim listama režima” – pitao ju je Zoran Đinđić. Sarah Means smatra da je došao trenutak da se Beograd ozbiljno uhvati u koštac s domaćom mafijom, jer bi organizirani kriminal mogao ugroziti tamošnje gospodarske i političke reforme.

XS
SM
MD
LG