Linkovi

30 dana za prikupljanje oružja više nego dovoljno (23/8/01) - 2001-08-23


Danas su u Makedoniju stigli pripadnici mirovnih snaga NATO saveza u misiju prikupljanja oružja od albanskih gerilaca. O važnosti ove misije zapadnog vojnog saveza razgovaramo s generalom Wesleyem Clarkom, bivšim glavnim zapovjednikom NATO saveza koji se na njegovom čelu nalazio i tijekom zračne kampanje protiv Jugoslavije. General Clark sada radi kao analitičar u Centru za međunarodne i strateške studije u Washingtonu.

Današnji dolazak postrojbi u Makedoniju general Clark smatra vrlo važnim korakom prema uspostavljanju mira u regiji. No dodaje da treba pričekati i vidjeti hoće li obje strane ispuniti dogovoreno.

"Albanci moraju uistinu predati svoje oružje, a Makedonici se moraju pridržavati svake pojedinosti iz ugovora. Obje strane moraju biti iskrene kad kažu da je ovo prestanak borbi. Ako je sporazum dogovoren s dobrim namjerama i ako se dobro provodi, on će funkcionirati."

Jedno od pitanja koje postavljaju analitičari jest može li NATO savez okončati uspješno svoju misiju u planiranih trideset dana. General Clark smatra da to u potpunosti ovisi o volji sukobljenih strana.

"Ako postoji potpuno pristajanje na sporazum na svim razinama, onda je trideset dana više negoli dovoljno. Nadam se da će ljudi uspjeti ostaviti po strani gorčinu i strahove i da će u potpunosti poštovati slovo i duh sporazuma."

Wesley Clark kaže da će američki vojnici aktivno sudjelovati u mirovnoj misiji, iako neće izravno raditi na prikupljanju oružja. General Clark napominje kako se u ovom slučaju ne radi o klasičnoj mirovnoj misiji, već da je riječ o misiji prikupljanja oružja. Po njemu tu je možda i razlog zašto u ovoj misiji ne sudjeluju ruske postrojbe uz NATO savez, kao što je to slučaj na Kosovu.

XS
SM
MD
LG