Linkovi

Senator Jesse Helms najavio odlazak u mirovinu (23/8/01) - 2001-08-23


Republikanski senator iz Sjeverne Karoline Jesse Helms, jedan od najčvršćih konzervativaca u Kongresu i jedan od najutjecajnijih senatora u Odboru za vanjsku politiku, objavio da će 2003. godine otići u mirovinu.

Obraćajući se glasačima preko jedne lokalne TV postaje u Sjevernoj Karolini, na kojoj je nekad bio komentator, gospodin Helms je izjavio da odlazi u mirovinu zbog svojih poznih godina: "Ako bih iduće godine ponovno izašao na izbore i bio izabran po šesti put, bilo bi mi 88 godina kada bi se taj mandat okončao. I zbog toga smo moja obitelj i ja jednoglasno odlučili da to ne bih trebao uraditi, i ja, dame i gospodo, to neću uraditi."

Iako više nije predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, gospodin Helms je i nadalje snažan konzervativni glas, kada su u pitanju medjunarodni odnosi. On ističe da će, tijekom preostalog dijela sadašnjeg mandata, ostati aktivan na pitanjima kao što je raketna obrana.

Analitičari kažu da najavljeno umirovljenje gospodina Helmsa komplicira borbu za kontrolu nad Senatom, u kojem demokrati imaju vrlo tijesnu većinu. Republikanci sada razmišljaju tko bi mogao izaći na izbore iduće godine kao zamjena za senatora Helmsa, a spominje se i ime Elizabeth Dole, supruge nagdašnjeg predsjedničkog kandidata Boba Dolea. Mnogi promatrači smatraju da bi gospodja Dole bila najjači republikanski kandidat.

XS
SM
MD
LG