Linkovi

Republikanski senator Larry Craig kritizira planove o osnivanju stalnog međunarodnog kaznenog suda (22/8/01) - 2001-08-22


Iz američkog tiska danas smo izabrali dva komentara koji se odnose na položaj Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni. Jedan od komentara analizira američko stajalište prema ideji međunarodnog kaznenog sudovanja, dok se drugi osvrće na američko-evropske odnose.

Republikanski senator iz savezne države Idaho, Larry Craig, u dnevniku Washington Post kritizira napore Ujedinjenih Naroda da – kako kaže –“ograniče suverenost članica te organizacije. Ideja međunarodnog kaznenog sudstva – oličena u takozvanom Rimskom statutu, koji predviđa osnivanje stalnog međunarodnog kaznenog suda – tek je najnovija u nizu mjera čiji je cilj “mješanje u unutrašnje stvari država članica”, smatra ovaj republikanski senator.

Nakon što sporazum ratificira 60 zemalja, ovlasti ovog suda bit će proširene čak i na građane država koje nisu ratificirale taj dokument, piše Larry Craig. “Svrha suda je kazniti ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, no ona se kasnije može proširiti i na druga kaznena djela. Praksa haškog Tribunala za bivšu Jugoslaviju pokazuje da optuženi nemaju niz procesnih prava koja predviđa američki ustav: ne sudi im porota, već sudsko vijeće; nemaju pravo ispitivanja svjedoka koji svjedoče protiv njih, a nije zajamčeno niti pravo na ekspeditivno i javno suđenje” – piše senator iz Idaha.

“Pretpostavlja se da će budući stalni međunarodni kazneni sud suditi diktatorima poput Miloševića. No, tko zna?” – pita se senator Craig, te upozorava da, recimo čileanskog generala Augusta Pinochea “neki smatraju spasiteljem, a neki ubojicom.” Kako prosuditi postupke Vladimira Putina ili Ariela Šarona? Treba li odlučivanje tko je ratni zločinac prepustiti Ujedinjenim Narodima? – pita se ovaj američki senator. On upozorava da bi jednog dana u Americi široko raspostranjena praksa dosuđivanja smrtne kazne mogla biti okarakterizirana kao “zločin”, jer njeni protivnici u Evropi tvrde da se ona provodi na “diskriminatorski” i “nehuman” način.

Sjedinjene Države smatra ovaj republikanski senator, trebaju shvatiti da Rimski statut predstavlja temeljnu prijetnju američkoj suverenosti. “Treba jasno reći da je međunarodni stalni kazneni sud nelegitimno tijelo, da mu se Amerika nikad neće pridružiti, da nikad neće priznati njegovu nadležnost, te da neće pomoći u širenju njegove nadležnosti na druge zemlje” – piše u Washington Postu senator Larry Craig.

Vanjskopolitička komentatorica Georgie Anne Geyer osvrće se na nedavnu anketu koja je pokazala da je većina stanovnika Zapadne Evrope vrlo kritična prema američkom predsjedniku Georgeu Bushu. Gospođa Geyer, čiji je komentar objavio Washington Times, smatra da za to izvjesnu odgovornost snosi i sam gospodin Bush.

“Gospodin Bush je šarmantan i pametan čovjek, ali kad ima posla s Evropljanima on se ponaša prilično arogantno”, piše Georgie Anne Geyer. Ona smatra da se radi “djelomično o otporu jednog Teksašanina prema ostatku svijeta, a djelomično o pogrešnoj pretpostavci da je arogancija odlika svakog dobrog čelnika.” Gospođa Geyer predsjedniku Bushu savjetuje sljedeće:

“Ako vam se ne sviđa Protokol iz Kyota, ponudite nešto bolje. Ako želite uvjeriti Evropljane u potrebu izgradnje raketnog štita, pošaljite u Evropu svoje sposobne suradnike, koji će je u to uvjeriti. Objasnite Evropljanima zbog čega Amerika vjeruje u smrnu kaznu!” Georgie Anne Geyer kritizira Bijelu kuću zbog nedostatka trans-atlanstkog dijaloga o ovim pitanjima, odnosno “nedostatka evropske strategije.” Taj nedostatak postaje sve očitiji, upozorava Georgie Anne Geyer.

XS
SM
MD
LG