Linkovi

"Dovesti američke vojnike kući nije lako!" (22/8/01) - 2001-08-22


Pod naslovom “Dovesti vojnike kući nije lako”, "Christian Science Monitor" jutros piše: “Kao kandidat, gospodin Bush kritizirao je pretjerano razmještanje američkih snaga u svijetu. Kao predsjednik sučeljava se s činjenicom da je vratiti američke vojnike kući teže nego što se čini…Regionalne geopolitičke vatre nije lako ugasiti. Treba samo pogledati Balkan, gdje se američke operacije sada šire na još jednu zemlju – Makedoniju”. No, kako piše bostonski dnevnik, većina američkih snaga nije razmještena na Balkanu, već štiti američke interese u dugotrajnim misijama diljem svijeta. Povlačenje vojnika iz tih misija – kao što je ona u Perzijskom zaljevu – vjerojatno bi dovelo do promjene položaja Sjedinjenih Država u svijetu.

"New York Times" jutros javlja da su Sjedinjene Države dale Rusiji neslužbeni rok u kojem treba pristati na modificiranje Sporazuma o antibalističkim raketama iz 1972. Ukoliko ne dobije ruski pristanak do studenoga, Sjedinjene Države će se jednostrano povući iz tog sporazuma. Prema riječima američkih dužnosnika, Sjedinjene Države namjeravaju razraditi svoju strategiju za povlačenje iz spornog sporazuma prije planiranog summita Bush-Putin ove jeseni.

"Washington Post" piše o novoj tehnologiji koja bi mogla zaštititi taksiste na poslu. Prema pisanju "Posta", washingtonski će taksisti do listopada morati u svoja vozila ugraditi nove infracrvene fotoaparate ili slične sigurnosne uređaje. Fotoaparat je programiran da snimi putnika, kada se otvore vrata taksija, kada se aktivira metar i tijekom vožnje. Svaki fotoaparat moći će pohraniti do 320 digitalnih slika, koje će se pregledavati samo u slučaju zločina.

I za kraj jedna vijest iz dnevnika "USA Today". Najtiražniji američki dnevni list jutros javlja da je osam osoba uhićeno u vezi s namještanjem marketinških igara u McDonaldsovim restoranima, zbog kojega su mušterije oštećene za 13 milijuna dolara. Ključna osoba u namještanju bio je izvjesni Jerome Jacobson, uposlenik kompanije koja je proizvodila listiće za igre. Jacobson je pobjedničke listiće prodavao suradnicima, koji su zatim ubirali nagrade. McDonaldsov Monopol i druge igre obećavale su dobitnicima nagrade od jednog dolara do milijun dolara, te ljetovanja, automobile i drugo.

XS
SM
MD
LG