Linkovi

Pupovac: "Hrvatske vlasti ne čine ništa na povratku Srba" (23/8/01) - 2001-08-22


Gospodin Pupovac komentirao je nedavni demantij hrvatskog Ministarstva za obnovu i graditeljstvo: "Ministarstvo obnove tvrdi, u maniri bivšeg ministra Jure Radića, kako ona ne obnavlja kuće ni Srbima ni Hrvatima, već građanima Republike Hrvatske. Te kako ne vode evidencije o tome ko podnosi zahtjeve - Hrvati ili Srbi. To su naravno najobičnije floskule. Svatko tko prođe područjima povratka može jasno vidjeti da su kuce i sela povratnika Hrvata obnovljena; ali da su sela i kuce povratnika srpske naciopnalnosti, ako nisu razorena, a onda su i dan danas u onakvom stanju ili još gorem nego su bila nakon Oluje."

Vlada je davno obecala riješiti sve zahtjeve za obnovom kuca Srba povratnika, kaže Pupovac, ali "od dvadeset tisuća zahtjeva, koliko je podnešeno prema našim saznanjima, na području sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, nije izdano više od deset posto riješenja."

S obzirom na izrazitu nenaseljenost područja oslobodjenih u Oluji, Pupovac se pita zašto je uopce poduzimana, kad tamo danas vlada pustoš. Vlada se ne može braniti nedostatkom novca, upozarava Pupovac: "Premda je trideset do pedeset posto zaposjednute imovine gradjana srpske nacionalnosti zaposjednuto ilegalno i bez osnova, država do sada nije poduzela ništa da to riješi. To ne košta ni jedne pare."

Žalosno je što Hrvatska danas izgleda kao u doba turske invazije, kaže Pupovac i primjecuje: "U protekloj godini je povratak mnogo manji nego ranijih godina. Razlog zašto je to tako treba tražiti u činjenici da se ne vraća imovina te da se ne obnavljaju kuće. Mi smo dugo mislili da je naš premijer i Vlada, da su prava adresa, ali nakon što se opetovano oglušuju o naš zahtjev da razovaramo, o naš zahtjev da se svi upregnemo i da za opće dobro i za naše dobro počnemo riješavati stvari; nama ne preostaje ništa drugo vec da se obratimo Vijecu Evrope."

XS
SM
MD
LG