Linkovi

Senator Helms namjerava se povući iz politike (22/8/01) - 2001-08-22


Republikanski senator Jesse Helms, jedan od najutjecajnijih i najkontroverznijih članova Kongresa u posljednjih nekoliko godina, namjerava se povući iz politike nakon što mu istekne mandat. Gospodin Helms trebao bi danas službeno iznijeti svoju odluku glasačima u svojoj saveznoj državi North Carolina.

Vjeruje se da će gospodin Helms kazati da se ne namjerava kandidirati za još jedan mandat, te da će 2003. napustiti Senat, nakon gotovo 30 godina u Kongresu. 79-godišnji senator, kojega muče zdravstveni problemi, izgubio je mjesto predsjedatelja utjecajnog senatskog Odbora za vanjsku politiku, kada su demokrati preuzeli kontrolu nad Senatom, no i dalje je jedan od najvažnijih glasova u Kongresu kada se radi o vanjskopolitičkim pitanjima.

Politički nazori senatora Helmsa oduvijek su bili izrazito konzervativni, pogotovo po društvenim pitanjima, kao što su pravo na pobačaj i prava homoseksualaca. Žestoki je protivnik komunizma, suprotstavljao se mnogim sporazumima o kontroli naoružanja i bio je istaknuti kritičar Ujedinjenih naroda. No, ipak se pridružio demokratskom senatoru Josephu Bidenu u postizanju sporazuma o isplati dijela američkih dugova svjetskoj organizaciji. Početkom godine, pozvao je svoje kolege u Senatu da odobre isplatu više od pola milijarde dolara Ujedinjenim narodima, u zamjenu za provođenje reformi u svjetskoj organizaciji.

Gospodin Helms također je podržao otpisivanje dugova siromašnim zemljama, a to ga je dovelo u kontakt s irskim rockerom Bonom, s kojim je ostvario neočekivano prijateljstvo.

XS
SM
MD
LG