Linkovi

Radoš: "SFOR puno učinio na približavanju vojski u BiH" (21/8/01) - 2001-08-21


Po završenom sastanku, Jozo Radoš je kazao kako su zaključili da je potrebno “približavanje vojski koje postoje na području Bosne i Hercegovine, tako da one ne budu prijetnja, poteškoća u političkoj integraciji zemlje. I tu je SFOR zaista učinio puno, u pogledu stvaranja nekakvih koordinacijskih tijela, onoliko koliko je moguće u ovom političkom trenutku.”

General Dodson je izjavio da mu nije poznato kako je došlo do ikakvih izmjena u ugovoru SFORa s riječkom lukom, te da je SFOR odlučio da pored riječke, koristi i luku u Kopru, u Sloveniji.

Michael Dodson je već godinu dana na čelu stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini. On ocjenjuje da je SFOR do sada bio uspješan u hvatanju – kako se izrazio – “manje atraktivnih” ratnih zločinaca. Kada su u pitanju Ratko Mladić i Radovan Karadžić, general Dodson je rekao: “Njih su dvojica u prošlosti bili vrlo moćni. Zbog toga imaju velik krug prijatelja, koji ih štite. Zbog toga ih je teško uhvatiti. Bez obzira na to, samo je pitanje vremena kada će ih uhititi SFOR, zemlja u kojoj se nalaze, ili će se pak morati sami predati.”

Upitan da prokomentira članak u američkom tjedniku Newsweek, u kojem se tvrdi da je američka CIA dostavljala podatke hrvatskoj vojsci uoči i za vrijeme akcije Oluja, hrvatski ministar obrane Jozo Radoš je kratko odgovorio: “jučer je poluslužbeno bilo komunicirano s jednom od naših medijskih kuća, u smislu da Ministarstvo obrane ne potvrđuje niti demantira takve informacije.”

XS
SM
MD
LG