Linkovi

Znanost u srce oluje - 2001-08-21


Većina ljudi pokušava izbjeći opasnosti ovogodišnjih uragana, no, ekipa znanstvenika Američke nacionalne agencije za istraživanje svemira, NASA-e, priprema se ući ravno u njih, i to doslovce! Od ovog tjedna, pa do 24. rujna, - dakle, u vrijeme koje se smatra najaktivnijim tjednima sezone uragana -, traje NASA-in eksperiment nazvan CAMEX-4, odnosno, kako mu i broj kaže, četvrti u nizu istraživanja o dinamici vlage i temperature u uraganima.

Ova misija objedinjuje znanstvenike iz deset sveučilišta, pet NASA-inih znanstveno-istraživačkih centara, te Nacionalne službe za istraživanje oceana i atmosfere. Tijekom provođenja pokusa CAMEX-4, znanstvenici, koji se za to vrijeme nalaze u mornaričkoj zračnoj bazi u Jacksonvilleu, na Floridi, podatke o olujama prikupljat će iz brojnih izvora - između ostalog, zrakoplova, robotskih letjelica, satelita, te radara sa zemlje. Ova misija će, po prvi puta u istraživanjima uragana, pratiti svaku oluju simultano - od razine mora, pa do visine od preko 20 kilometara.

Među podacima, koji će biti praćeni i bilježeni, su: temperatura, tlak, vlaga, oborine, brzina vjetra, munje, te kristalizacija leda. Podsjetimo, uragani su najveći olujni sistemi na Zemlji, s vjetrovima koji mogu dostići brzinu i do 320 kilometara na sat. Potencijal kiše, koju donosi uragan pri dolasku na kopno, jedan je od najvažnijih proučavanih podataka. Naime, najveći broj smrtnih slučajeva, izazvanih uraganima, događa se upravo zbog poplava i bujica izazvanih ogromnom količinom kiše.

XS
SM
MD
LG