Linkovi

Trebaju li se Sjedinjene Države ponašati imperijalistički? (21/8/01) - 2001-08-21


Washington Post jutros piše o tome – trebaju li se Sjedinjene Države ponašati imperijalistički? Kako piše Post, među konzervativnim intelektualcima nedavno se razvila ideja da se Sjedinjene Države već ponašaju imperijalistički, te da bi tako trebalo i biti. Konzervativci ukazuju da su Sjedinjene Države su od kraja Hladnog rata proširile svoju vojnu nazočnost i postale glavna vojna sila u gotovo svim dijelovima svijeta. Pristaše ovog nazora zagovaraju odlučnu, ekspanzionističku vanjsku politiku, ocjenjujući da su Sjedinejne Države imperij demokracije i slobode, koje na svjetskoj sceni ima ekonomsku, vojnu i kulturnu dominaciju.

Iz "Posta" izdvajamo i sljedeću vijest – “Europska unija najavila je da će zatražiti uvođenje trgovinskih sankcija protiv Sjedinjenih Država, na temelju odluke Svjetske trgovinske organizacije kojim je američki program poreznih olakšica za američke izvoznike, proglašen kršenjem međunarodnog zakona. Washington je upozorio Europsku uniju da bi uvođenje sankcija navelo Kongres na osvetničke mjere, koje bi mogle poremetiti svjetsku trgovinu i izazvati ekonomsku krizu u svijetu.

"New York Times" jutros javlja da se Sjedinjene Države namjeravaju povući iz američko-ruskog programa, u okviru kojega bi obje strane uklonile po 50 tona plutonija iz svojih bojevih glava, kako on ne bi dopao u krive ruke. Ovaj je program osmislila prethodna administracija, no dužnosnici administracije predsjednika Busha smatraju da bi njegovo provođenje bilo preskupo, jer bi Sjedinjene Države trebale izdvojiti preko 6 i pol milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG