Linkovi

Povratak prognanika u Vukovar ovisi o obnovi (21/8/01) - 2001-08-21


O tijeku povratka u ratom najviše stradalo pdručje za Glas Amerike govori Ante Drmić, pročelnik regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice Vukovar.

Drmić: "Unatoč ljetnjim odmorima, povratak na prostor Vukovarsko-srijemske županije se odvija i u prvih sedam mjeseci imali smo negdje oko tisucu i šesto povratnika na području županije, od toga jedan znatan dio na područje grada Vukovara. Sam povratak diktiran je i dinamikom obnove a i kreditima koje mnogi dobijaju za dovršenje svojih stambenih, pa mogu reci i gospodarskih objekata, pogotovo na područjima oko Vukovara, dakle na selima."

O kojim brojevima je riječ?

Drmić: "Do sredine kolovoza na prostor grada Vukovara vratilo se 9.057 osoba. To je 41% u odnosu na broj prognanika. Na prostor županije vratilo se 31.263 osobe ili preko 60%. Dodajmo da je to broj registriranih povratnika, a broj povratnika u stvarnosti je nešto veci, jer jedan dio nije koristio povratnički status. Što se tiče raseljenih osoba, u poccetku 1997. do početka 1998., na prostoru Vukovarsko-srijemske županije, kada smo ih registrirali, bilo ih je 23.314, sada ih imamo 1502, još u registraciji. Stim da su od toga 50% ljudi iz susjednih naselja, oko grada Vukovara. Što znači da negdje izmedju 800 do 900 osoba imamo za riješiti, a da su oni iz drugih dijelova Republike Hrvatske. Mi svakome od njih koji dođe u priliku da mora napustiti smještaj - stan ili kuću - nudimo alternativni smještaj. Bilo u prognaničkom naselju ili nekom od drugih naselja koje su pod skrbi Ureda za prognanike, ili kroz kuce koje je država otkupila od onih gradjana koji su ih prodali do današnjeg dana."

U kolikoj mjeri raseljene osobe stvaraju probleme prognanicima pri njihoviom povratku, obzirom da žive u njihovim kucama?

Drmić: "Oni ne žele prihvatiti alternativni smještaj koji im nudimo. Smatraju ga, iz različitih razloga neadekvantnim. Stoga, postupak iseljenja jednih i useljenja drugih, traje znatno duže."

XS
SM
MD
LG