Linkovi

Najlošije prodavane knjige na Amazon.com-u (20/8/01) - 2001-08-20


Niti jednom korisniku Interneta koji dođe na web sajt najveće online knjižare u svijetu, Amazon-točka-com, ne može promaknuti koje knjige se trenutno najbolje prodaju. Već na pozdravnom ekranu, Amazon oglašava svoje Top Ten naslove. No, jednako kao što se ne može pobjeći od najprodavanijih naslova, isto je toliko vjerojatno da nitko nikada nije niti slučajno naletio na, recimo, knjigu posvećenu prošlogodišnjim pravilima američke profesionalne hokejaške lige, ili na priručnik Nacionalne službe za održavanje parkova i drugih zelenih površina posvećen spomeničkom objektu Fort Pulaski, u Georgiji.

Razlog tome leži u činjenici da su ova dva naslova toliko malo tražena da se u Amazonovoj bazi podataka teško može ustanoviti kada su posljednji puta prodani. Oni su, u svijetu knjižara i izdavača, za razliku od "vrućih" Top Ten, toliko ne-traženi da ih se mirno može smatrati hladnima poput glečera, odnosno, rječnikom internetskih trgovaca, "devetim krugom" online prodaje.

No, službeno, Amazon nikada neće svoje naslove tako okarakterizirati. "Mi puštamo da poredak na našem popisu prodanih naslova govori sam za sebe," kaže glasnogovornik Amazona. No, dno tog popisa, za razliku od vrha, običnom korisniku nije lako dostupan. Na zahtjev novinske agencije The Associated Press, Amazon je objavio da je trenutno najniže rangirana knjiga na njihovom popisu prodaje, točnije na 2 milijuna 196 tisuća 969-tom mjestu, naslov "Umijeće upravljanja – priručnik vrhunskog rukovođenja". Radi se o kompilaciji eseja o biznisu, objavljenih tijekom kraja osamdesetih i početkom devedestih u londonskom "Financial Timesu".

U društvu deset najneprodavanijih nalaze se još: "Sedmi svezak sabranih bilješki Johna Winthropa, guvernera Massachusettsa", "Priručnik za školske ravnatelje – najnovije zakonske obveze osnovnih škola", zatim "Pregled latinoameričke književnosti i umjetnosti, svezak broj 41", pa "Uvod u arhitekturu dvadesetog stoljeća", te, konačno, čak deset mjesta iznad posljednje plasiranog naslova, tu je "Umjetnost u reklamama za instant gris na mlijeku".

I, dok si mi možemo priuštiti da se tome nasmijemo, u svijetu izdavaštva, Amazonovi prodajni podaci nikoga ne navode na smijeh. Premda se na Amazonu proda samo oko deset posto od ukupne prodaje knjiga u Sjedinjenim Državama, i pisci, i njihovi agenti i urednici u izdavačkim kućama prate amazonove brojke redovito, svakodnevno. Dapače, zna se da neki kontroliraju te podatke svakih sat vremena!

To je najlakši i najbrži način da se ustanovi kako neki naslov prolazi na tržištu, kažu upućeni. Prema Amazonu, najprodavanijih deset tisuća naslova, poredano je u skladu s prodajnim podacima u posljednjih 24 sata. Oni ispod njih, sve do sto-tisućitog mjesta, poredani su prema prodaji u posljednjih mjesec dana. Ispod toga, poredak je određen brojem prodanih primjeraka od 1995, kada je Amazon počeo prodavati knjige.

Opskurnost najniže rangiranih naslova možda se najbolje može ilustrirati rangom nekin drugih, provjereno dosadnih i neatraktivnih knjiga. Recimo, knjiga Stevea Forbesa, objavljena kao podrška njegovoj predsjedničkoj kampanji, pod naslovom "Novo rođenje slobode", rangirana je na 50 tisuća 869-tom mjestu. Priručnik za popravak automobila Chrysler/Omni/Horizon, prodanih između 1978. i 1989, nalazi se, pak, na 367 tisuća 448-mom mjestu.

XS
SM
MD
LG