Linkovi

Newsweek: Što je CIA znala? (20/8/01) - 2001-08-20


Newsweekov članak Što je CIA znala iz pera poznatog novinara Roya Gutmana kojeg bilo u cijelosti bilo u izvatcima prenose sve današnje novina u Hrvatskoj izazvalo je veliko zanimanje javnosti. U tekstu u kojem između ostalih govore i bivši šefovi hrvatskih obavještajnih službi tvrdi se da je CIA dostavljala podatke o srpskim snagama hrvatskoj strani te znala sve prije, za vrijeme i poslije akcije "Oluja".

Miroslav Tuđman, tadašnji šef HIS-a, kaže da su s CIA-om faktički bili partneri. Ako je tome tako onda se Amerikanci moraju pojaviti u procesu protiv generala Gotovine koji je u bijegu pred haškim tribunalom jer ili su znali da se zločin dogodio ili su svjedoci da je sve izvedeno primjereno zaključuje Gutman. Vojni analitičar Fran Višnar primjećuje: "U ovom slučaju i Miroslav Tuđman, bivši šeg HIS-a, i Markica Rebić koji je drmao SIS-om, preko Newsweeka bacaju Anti Gotovini pojas za spašavanje pozivajući Pentagon i CIA-u da javno progovore o "Oluji". To se neće dogoditi jer Amerikanci ne vole pričati o vlastitoj špijunaži ni nakon 50 godina jer otkrivanje detalja može upoznati ili upozoriti protivnika na američke obavještajne i protuobavještajne tehnike i taktike i tu su vrlo tvrdi".

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i potpredsjednik Sabora, Mato Arlović je govoreći danas o članku u Newsweeku izjavio: "Ako su agenti CIA-e znali i pomagali Gotovini u provođenju akcije "Oluja" onda će sasvim sigurno imati vrlo kvalitetne svjedoke na haškom sudu na kojem će dokazivati, vjerojatno, da su oni krivi za sve posljedice "Oluje".

Višnar također pretpostavlja da Amerikanci imaju podatke o akciji "Oluja". "Američki špijunski sateliti i izviđački zrakoplovi te totalni elektronski nadzor sustava veza na cijelom području Hrvatske i BiH uhvatio je sve detalje "Oluje". Vjerojatno su registrirali i onu mračnu stranu nakon "Oluje" kada su ubijani srpski civili i paljeno na tisuće kuća, ali čisto sumnjam da će takve pikanterije uskoro ugledati svjetlo dana".

XS
SM
MD
LG