Linkovi

General Ralston danas u Makedoniji (20/8/01) - 2001-08-20


U Makedoniju danas stiže glavni zapovjednik snaga NATO saveza, američki general Joseph Ralston, koji će ocijeniti je li situacija u zemlji dovoljno stabilna za puno razmještanje mirovnih snaga. U međuvremenu, u svojem prvom javnom nastupu, vođa albanskih pobunjenika Ali Ahmeti izjavio je da će se njegova Nacionalna oslobodilačka vojska razoružati, kako je obećala. Međutim, primirje je sinoć prekršeno, kada se u okolici Tetova začula vatra iz oružja.

Čelnik Nacionalne oslobodilačke vojske Ali Ahmeti izjavio je da su njegovi borci spremni ispuniti obveze preuzete potpisivanjem mirovnog sporazuma, te da će se razoružati i raspustiti kada budu ispunjena većina njihovih političkih zahtjeva. Govoreći u zabačenom selu u blizini Tetova, gospodin Ahmeti proglasio je šestomjesečnu kampanju albanskih gerilaca uspjehom.

“To je pobjeda, ne samo za Albance, nego i za Makedonce. Mi smo dobili prava koja ranije nismo imali, a oni su dobili demokraciju, koju ranije nisu imali” – rekao je gospodin Ahmeti, dodajući da su Sjedinjene Države i Europska unija jamci sporazuma. Iako je subotnja večer protekla mirno, sinoć je ponovno izbilo nasilje. Oko Tetova su se mogli čuti vatreno oružje i eksplozije. Danas bi glavni zapovjednik snaga NATO saveza, general Joseph Ralston trebao odlučiti hoće li se nastaviti s razmještanjem glavnine mirovnih snaga. Jučer je u Makedoniju pristiglo 520 britanskih vojnika, koji će pomoći generalu Ralstonu u procjeni situacije.

XS
SM
MD
LG