Linkovi

Film tjedna: "Mandolina kapetana Corellija" (20/8/01) - 2001-08-20


Oskarovac Nicolas Cage i španjolska filmska zvijezda Penelope Cruz tumače neprijatelje koji se zaljubljuju u filmskoj adaptaciji popularnog ljubavnog romana, čija se radnja zbiva na jednom grčkom otoku, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Penelope Cruz tumači ulogu Pelagije, djevojke čiji se mirni život krha u prah i pepeo kada talijanska vojska dolazi i okupira njezino selo na otoku Kefalonija. Nicolas Cage igra Antonija Corellija, talijanskog časnika koji osvaja Pelagijino srce svojim šarmom i zvucima svoje mandoline. Njihova romansa, međutim, mora preživjeti rat koji, na koncu, stiže i do ovog idiličnog grčkog otoka. Radnja filma "Mandolina kapetana Corellija" temelji se na popularnom romanu Louisa De Bernieresa, a na mjestu redatelja našao se John Madden, kojemu je to prvi film nakon Oskarima nagrađenog "Zaljubljenog Shakespearea". Nicolas Cage kaže da mu je uloga kapetana Corellija dala priliku da isproba neke potpuno nove stvari, - poput učenja sviranja na mandolini! -, pa čak i da se ponovno poveže s vlastitim obiteljskim korijenima.

"Ovaj je lik toliko drugačiji od svih koje sam ranije tumačio. Vidio sam njegov vojni identifikacijski privjesak na kojemu piše da je bio rođen 1903. godine. Zamislite - igram lik čovjeka rođenog 1903, govorim s talijanskim naglaskom i sviram mandolinu! Ja dirigiram, a moj je vlastiti djed svojedobno dirigirao, i, uz to, još i nosim uniformu! Često sam se pitao "tko je taj lik koji tumačim?", "da li se to netko drugi kroz mene javlja svojim vlastitim glasom?". Sviđa mi se uloga i bio sam jako uzbuđen dok smo snimali," kaže Cage.

Penelope Cruz kaže da se divila snazi duha i odlučnosti njezinog lika Pelagije: "Meni se otvorila sjajna prilika, jer emocionalni raspon mog lika je točno ono što sam željela glumiti u filmu na za mene drugom jeziku, što je već bilo teško. Ova je uloga za mene bila poput poklona. Na kraju sam bila posve iscrpljena, jer je sve bilo emocionalno intenzivno i zahtjevno. Ali, ne žalim se; volim kada se tako osjećam. Navečer kad bih došla kući, nisam ni večerala, ni razgovarala s majkom, jer sam bila potpuno fokusirana na film. To je i bio jedini način da se ta uloga i odglumi."

Film je bio sniman na lokacijama na grčkom otoku Kefalonija, gdje su se ratna zbivanja iz knjige zaista i dogodila prije više od 50 godina. U međunarodnoj postavi filma našli su se i grčka kazališna i filmska zvijezda Irena Papas, te Velšanin Christian Bale. Scenarij za film napisao je južnoafrički pisac Shawn Slovo, a glazbu britanski skladatelj Stephen Warbeck.

XS
SM
MD
LG