Linkovi

Sjedinjene Države i dalje vodeći svjetski izvoznik oružja (20/8/01) - 2001-08-20


”Prodaja oružja u svijetu ponovno porasla” javlja jutros "New York Times". Prema najnovijem kongresnom istraživanju, čije rezultate prenosi “Times”, izvoz oružja u svijetu raste već treću godinu zaredom. Prošle je godine ukupno izvezeno oružja u vrjiednosti od 39 milijardi i 900 milijuna dolara, od čega je gotovo polovina otpala na američko oružje. Drugi vodeći svjetski izvoznici oružja – redom – su Rusija, Francuska, Njemačka, Britanija, Kina i Italija.

Iz "New York Timesa" izdvajamo i članak o usporavanju svjetskog gospodarstva, potaknutog rijetkim simultanim slabljenjem gospodarstava Sjedinjenih Država, europskih zemalja, Japana, te Meksika, Brazila i Singapura. Najveće je iznenađenje – piše “Times” – slabljenje gospodarskog rasta u Europi – točnije u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, zbog kojega Europa u ključnom trenutku ne može preuzeti ulogu svjetske gospodarske pokretačke sile.

“Washington Post” jutros piše o Europljanima “koji se pripremaju za euro”. Za dva tjedna, oklopna vozila diljem Europe počet će dostavljati u banke novčanice i kovanice eura, a od nove godine, euro će postati službena valuta u 12 europskih zemalja, a 300 milijuna Europljana započet će složen proces prijelaza na novu valutu. Konverzija je – piše "Post" – već počela zadavati glavobolje trgovcima, koštala je euro-zonu do sada 37 milijardi dolara, a privukla je i prvi interes – krivotvoritelja.

“Christian Science Monitor” jutros posvećuje članak “špijunima u uredu”. Prema pisanju ovog bostonskog dnevnika, istraživanja su pokazala da je svaki treći američki radnik, koji svakodnevno koristi Internet, pod nadzorom svojih poslodavaca. Kako pokazuju statistike, tri četvrtine američkih tvrtki snima i pregledava aktivnosti svojih radnika, uključujući teleofonske pozive, elektronsku poštu, korištenje Interneta i njihove kompjutorske dokumente.

XS
SM
MD
LG