Linkovi

Dvije realnosti nove Rusije (19/8/01) - 2001-08-19


"New York Times" posvećuje opsežan članak savjetnici predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice. Kako piše "Times", gospođa Rice je od stupanja na dužnost – za razliku od svojih prethodnika - brzo postala vrlo aktivna i utjecajna u formuliranju američke vanjske politike. Pogotovo je postala agresivni zagovornik proturaketnog štita, pristavši uz konzervativnije članove predsjednikove vanjskopolitičke ekipe. Kako piše Times, njen utjecajni položaj proizlazi dijelom i iz bliskog odnosa sa samim predsjednikom i njegovom obitelji, s kojima dijeli ne samo političku ideologiju, već i interese, kao što je sport.

"Washington Post" jutros prostor na naslovnici posvećuje članku o “novoj Rusiji”, povodom desete obljetnice neuspjelog državnog udara komunističkih tvrdolinijaša, koji je doveo do propasti Sovjetskog saveza. Prema pisanju Posta, deset godina kasnije, 146 milijuna stanovnika Rusije danas je podijeljeno na dvije realnosti – jednu koja odražava obećanje nedovršene kapitalističke revolucije i drugu, koju čine ostaci komunističke prošlosti. S jedne strane je kozmopolitska Moskva sa svojom rastućom srednjom klasom i sve jačim vezama sa Zapadom, a s druge – provincija puna tvornica u propadanju, bivših komunističkih šefova i sve većeg siromaštva.

"USA Today" piše jutros o jednoj “gorućoj” američkoj temi – velikim šumskim požarima koji haraju američkim Zapadom. Prema pisanju najtiražnijeg američkog dnevnika, u deset zapadnih država trideset velikih požara zahvatilo je preko dvije tisuće kvadratnih kilometara zemljišta, a u njihovom gašenju sudjeluje 26 tisuća vatrogasaca.

XS
SM
MD
LG