Linkovi

Započela izobrazba prvih hrvatskih rangera (17/8/01) - 2001-08-17


Temeljem sporazuma o tehničkoj suradnji između vlada Hrvatske i SAD-a jučer je u Nacionalnom parku Plitvička jezera počela izobrazba prvih 20 hrvatskih rangera koji bi ubuduće trebali brinuti o osam nacionalnih parkova koliko ih ima Hrvatska. Novac za ovaj projekt vrijedan 118 tisuća dolara osigurala je američka agencija USAID. Otvarajući jučer tečaj za buduće hrvatske rangere predstavnica Odjela za unutarnje poslove američke vlade naglasila je kako je to prvi takav projekt na svijetu izrađen na zahtjev hrvatskog Ministarstva za zaštitu okoliša s cilje osposobljavanja stručnjaka kako bi se podigla zaštitarska, prezentacijska i marketinška razina usluga u hrvatskim nacionalnim parkovima.

Glasnogovornica hrvatskog Ministarstva za zaštitu okoliša Mirjana Petin naglašava kako će slična obuka koju vode američki rangeri 24. kolovoza započeti i u Nacionalnom parku Paklenica, a o samoj obuci kaže: "U prvom će djelu radionica polaznici usvojiti znanje o različitim aspektima zaštite prirodnih vrijednosti, te o povezanosti zadaće očuvanja prirode i okoliša s razvojem turizma. Drugi dio odnosit će se na stjecanje znanja i razvijanje specifičnih vještina u različitim djelatnostima od interesa za upravljanje zaštićenim područjima."

Hrvatsko Ministarstvo za zaštitu okoliša odlučilo se za ovaj projekt jer je "uočena nedovoljna spremnost i manjkava osposobljenost stručnih službi uprava nacionalnih parkova i parkova prirode i to smatramo jednom od važnijih zapreka u jačanju zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Stoga se očekuje da takve službe bolje informiraju posjetitelje o ciljevima zaštićenog područja, educiraju i potiču posjetitelje na poštivanje pravila i propisa zaštićenih područja, a širu javnost na podizanje razine ekološke svijesti."

Rangeri će biti naoružani u čemu neki vide šansu za zapošljavanje otpuštenih policajaca, a njih je ovih dana oko tri i pol tisuće ostalo bez posla.

XS
SM
MD
LG